divendres, 22 de maig del 2009

Pensament i altres generalitats

¬¬¬¬¬

Aplego en aquest apunt algunes notes disperses sobre Ferrater:
  • Gregorio Morán lloa, en un dels articles aplegats a Llueve a cántaros, la generació de Gil de Biedma i Ferrater, transcendent en un país mediocre, els retratistes sentimentals de l'època.
  • L'assaig de Joan Ferraté "Dos poetas en su mundo", escrit el 1960 (i inclòs a Jaime Gil de Biedma: Cartas y artículos, pàg. 185-209, i a Dinámica de la poesía, pàg. 359-378), en què compara "Noches del mes de junio", de Jaime Gil, i "Luna de agosto", de Carles Barral, comença amb unes pàgines brillants que situen amb precisió els pressupòsits i objectius literaris d'aquests dos autors, aplicables perfectament a Gabriel Ferrater.
  • Un recull de cites, sobretot literàries, dins Mallorca Web > Mag Poesia > Ferrater. Inclou el poema "L'infinito", de Leopardi, esmentat per Ferrater a la conferència "¿A dónde miran los pintores?" (poema donat en traducció de Narcís Comadira).
  • És obvi: no hi ha transcendència religosa en la poesia de Ferrater.
  • Filosòficament, hi ha molts poemes que em fan pensar que hi ha Wittgenstein al darrere del pensament de Ferrater. Dolors Oller, en canvi, hi veu la fenomenologia de Husserl.
  • Bloc Ucronies, de Joan Calsapeu > Apunt per comparar un fragment de teoria literària d'Eliot i un de Ferrater.
Les observacions anteriors no tenen cap valor sistemàtic, és evident. Són pinzellades que m'interessava consignar en un lloc o altre del bloc. Crec que qualsevol reflexió sobre el pensament de Ferrater hauria de començar per l'article "Les dues cultures", inclòs a Cartes a l'Helena, una intuïció que ara corrobora una peça fonamental de la bibliografia sobre l'autor: Gabriel Ferrater i Robert Musil: entre les ciències i les lletres, publicat el 2009 per Eduard Bonet. D'altra banda, aquest apunt es pot complementar amb un altre que aplega les frases que li atribueixen.

--
Apunt revisat el 6 de novembre de 2021
--

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites