dimarts, 23 de febrer del 2021

Poemes cantats o recitats

 ¬¬¬¬¬

Gabriel Ferrater va escriure la "Cançó de bressol", la "Cançó idiota" i la "Cançó del gosar poder". Anomenar cançons aquests tres poemes no sembla gratuït. A les anotacions autògrafes conservades al marge d'un exemplar de Da nuces pueris, hi trobem també comentaris com ara "ritme de Brassens" al final d'"El mutilat", "Hopkins, pel ritme" al final de "Punta de dia" o "ritme de Guillén" al final d'"El secret". 

Tenim la sort que s'hagin conservat la seva intervenció al Festival Price, l'any 1970, en què recita la "Cançó del gosar poder" i l'àudio d'una lectura del "Poema inacabat". La veritat és que Ferrater es deixa dir i cantar en veu alta. La llista següent enllaça amb els àudios i vídeos, disponibles a la xarxa, de lectures dels poemes i de poemes musicats i cantats: dona sintèticament el títol del poema i el nom del rapsode o cantant (la informació suplementària sobre el context en què es va llegir o cantar, la consigno, si s'escau, a l'apunt del blog corresponent a cada poema):

Sense enllaços als textos cantats o recitats, també tenim altres aportacions:
  • Joan Manuel Pérez i Pinya ha afegit a la llista, en el primer comentari d'aquest apunt, quatre discos amb el detall dels poemes musicats a cadascun. 
  • Rafael Subirachs, en un comentari també d'aquest apunt, ha aportat un testimoni valuós: alguns dels poemes que havia musicat, el 1968, van arribar a ser escoltats pel mateix Gabriel Ferrater!
  • Pere Arquillué, a l'espectacle Fil de memòria, va recitar 18 poemes: "In memoriam", "La mala missió", "Naixença", "Literatura", "Si puc", "A l’inrevés", "Josep Carner", "Els aristòcrates", " Aniversari", "Exeunt personae", "Dits", "Fi del món", "Posseït", "Boira", "Oci", "Cambra de la tardor", "Tres llimones", "Teseu". 
  • El dissabte 22 de gener de 2022 vaig tenir la sort d'assistir a Reus a un solvent recital de Jordi Salvadó, acompanyat als teclats per Maria Jacobs. Hi va dir 15 poemes: "La vida furtiva", "Oci", "Punta de dia", "El ponent excessiu", "Cambra de la tardor", "Úter", "Posseït", "Tant no turmenta", "Josep Carner", "Poema inacabat", "El distret", "Ídols", "La vida perdurable", "In memoriam" i "Cançó del gosar poder".
  • I el diumenge 30 d'octubre del mateix any, el del centenari de Gabriel Ferrater, Joan Artigas va fer un concert al teatre Bartrina de Reus. Hi va cantar 15 poemes: "Riure", "Boira", "Amistat del braç", "Metrònom", "Perdó", "Per no dir res", "A l'inrevés", "La ciutat", "Esparver", "Úter", "El mutilat", "També", "Cambra de la tardor", "Cançó del gosar poder" i "Cançó idiota".
  • Á l'abril de 2023, Meritxell Gené publica el seu disc No diré res de mi, amb 13 cançons a partir de poemes de Ferrater: "Si puc", "Dits", "Joc", "Posseït", "La lliçó", "El ponent excessiu", "A l'inrevés", "Ídols", "La platja", "Xifra", "Cambra de la tardor", "Metrònom" i "Paisatge amb figures" --els enllaços corresponen a dos vídeos del canal de Gené a YouTube.

Il·lustració de William Blake, per a The Marriage of Heaven and Hell,
(vegeu el comentari de Gabriel Ferrater dins Escritores en tres lenguas, pàg. 166-7)

--
Apunt revisat el 17 de març de 2024


3 comentaris:

Unknown ha dit...

—* Seven catalan poets, en lectura a càrrec de Nicholas Storey (Barcelona: Generalitat de Catalunya. Institució de les Lletres Catalanes, 1991)
Descripció física: cassete. Durada: ?
[Versions de: “La ciutat / The city (MC17)”; “Oci / Idleness (TC20)”.]

—* Sept poètes catalans, la lectura a càrrec d’Alain Rimoux (Barcelona: Institució de les Lletres Catalanes, 1991)
Descripció física: cassete. Durada: ?
[Versions de: “La ciutat / La ville (MC17)”; “Oci / Oisivité (TC20)”.]

—* Rafael SUBIRACHS, Miralls (Barcelona: PICAP, 1992)
Descripció física: CD. Durada: ?
[Poemes seleccionats: “Exeunt personae”, “Tempestiva viro”, “Perdó”, “Posseït”, a més de “Els miralls” i “Lorelei”.]

— * Feliu GASULL, Tacarigua (Barcelona?: Edicions Nova Era, 1992)
Descripció física: CD. Durada: ?
[Poemes seleccionats: “Dits”, “Fe”, “El ponent excessiu”, “Bosc”, “Ídols”, “Posseït”, “Punta de dia”, “Cançó de bressol?”.]

Enric Blanes ha dit...

Fabulós, moltes gràcies!

Rafael Subirachs ha dit...

Si us abelleix, "L'amistat del braç" https://www.youtube.com/watch?v=oWdp4DpqAfY , a més d'aquest cant (de 1968) disposeu de cinc més sobre poesies de Ferrater publicats en el disc titulat MIRALLS d'on heu tret el sol cant homònim que aquí heu enllaçat. Sense altre recurs, sols amb internet s'escapça un cert coneixement de la realitat del país, en aquest cas, de la música a l'entorn del poeta reusenc. Els cants dels que aquí us informa el sotasignant anònim, a part de la importància d'haver estat els únics que Ferrater va escoltar en viu l'any 1968, una visista que van fer-li el compositor dels cants i els actors, Jordi Moreno i Manel Moreno, a qui anaven destinats, actors destacats de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual (EADAG) dirigida per Ricard Salvat i Maria Aurèlia Capmany, i posteriorment, l'any 1982, els mateixos cants van ser ampliats i reposats en noves versions i reunits en el cicle homònim de MIRALLS, interpretats per primera vegada en públic a l'Orfeó de Sants dins l'homenatge al poeta titulat "A L'INREVÉS' dirigit per Fabià Puigserver i Lluís Pasqual, eren hores d'un naixent Teatre Lliure encara no assentat al barri de Gràcia de Barcelona, i, fins a l'any 1991 en què van ser enregistrats i publicats en LP i en CD de la discogràfica PICAP-SL, la seva existència ... potser paga la pena que feu l'esforç de buscar-ho i d'informar-ne. Atentament.

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites