divendres, 22 de maig de 2009

[098] Cançó idiota

¬¬¬¬¬

"Cançó idiota" és el primer dels setze poemes de la secció C de Teoria dels cossos, anys més tard secció 5 de Les dones i els dies. Com indicava l'epígraf de l'àlgebra de Dubreil que encapçalava aquella secció C, es tracta de poemes de ruptura. Aquest primer compleix perfectament el propòsit, atès que es contraposa de manera deliberada a "In memoriam", el poema que obre Les dones i els dies. És un poema de la Guerra Civil que correspon a l'any 38, precisament a l'experiència del narrador que havia quedat exclosa d'aquell primer poema. És un poema que esmenta la batalla de l'Ebre, batalla principal de la guerra, que va començar el 25 de juliol de 1938; l'estada del poeta a Barcelona, amb la família ja a Bordeus, i la sortida cap a l'exili, quan Daladier acabava de signar els acords de Munic, els dies 29 i 30 de setembre. "In memoriam" narra els mesos que van del juliol de 1936, l'inici de la guerra civil, a l'incident del concert a Reus, de datació incerta, potser contemporani dels fets de maig de 1937 (amb l'afegit de la part final, la del retrobament amb l'Oliva, a la Segona Guerra Mundial).

"Cançó idiota" també juga amb la primera persona del plural, que és la primera a aparèixer, per passar de seguida a una obsessiva primera persona del singular. Es tracta d'una evocació molt particular, personal, recalcada per l'idiota del títol (que apunta al sentit etimològic de la paraula) i per la magnífica hipèrbole que Daladier va signar l'acord de Munic amb els nazis, el 29 de setembre de 1938, per reservar-li a ell pau francesa (la retirada republicana, en la Batalla de l'Ebre, es produeix a mitjan novembre, si bé a final de setembre les tropes del general Franco es troben en plena ofensiva vencedora). Som lluny de l'imperatiu moral, que l'havia impel·lit a parlar dels altres, als darrers versos d'"In memoriam". El narrador se'n va, mentre milers de joves soldats que havien travessat l'Ebre amb barques de pescadors; moriran atrapats entre l'ofensiva de l'exèrcit feixista i el riu.

El poema no es refereix concretament als records que Gabriel Ferrater va explicar a Baltasar Porcel, a l'entrevista publicada pòstumament (Papers, cartes, paraules, pàg. 524), però sí que fa la mateixa lectura política sobre l'acord de Daladier, que suposava la derrota definitiva de la República:

La meva família se n'anà pel juny del trenta-vuit. Jo no recordo bé les dates, però sembla que llavors encara podien cridar la meva lleva: jo sóc de la del quaranta-tres, ja que vaig néixer el vint-i-dos. Per tant, sóc de la segona lleva que no va fer la guerra. La del quaranta-dos, la cridaren, però no va anar al front. ¿Saps que jo era un sentimental? Aquell juny vaig negar-me a anar-me'n a França, perquè, en plena batalla de l'Ebre, si em cridaven havia d'anar-hi, i etcètera. I no ho dic com a cosa heroica, sinó burlant-me de mi mateix, comprens? Ara pensaria una cosa molt diferent, perquè, en una guerra que no vaig fabricar jo, per què cony m'hi havia de deixar embolicar? [...] Però el que passa és que a setze anys un és un sentimental... A finals de setembre el meu pare vingué a Bordeus a buscar-me, i i, com que aleshores la derrota era tan òbvia, em vaig deixar endur. I vaig arribar a França exactament, exactament, el dia que es firmava el Pacte de Munic, o sigui el dia que la República va perdre la guerra.


En la quarta conferència sobre Carles Riba del Curs de literatura catalana contemporània, pàg. 137 (La poesia de Carles Riba, pàg. 80), diu el mateix:

En el darrer moment, ja tot l'any 38, l'única esperança de la República era que la guerra civil espanyola empalmés amb la guerra mundial, que tothom sabia que anava a començar. Ara: quan, el setembre del 38, es va firmar el pacte de Munic, això va fallar: en aquell moment se sabia que la guerra estava liquidada.

Formalment, "Cançó idiota" presenta la novetat menor de la falta de puntuació (insinuada sols per l'ús de majúscules inicials a principi de frase), que de fet implica una novetat major: la sintaxi laxa, el to elegíac i el sentit evident propis de les cançons. Pere Gimferrer ha recordat, a propòsit de "Cançó idiota", que Ferrater va començar escrivint poemes en francès, sense puntuació, superrealistes, que no es conserven: "Que hagi encetat poemes surrealistes no és una cosa negligible. Les tècniques de poesia de Gabriel Ferrater són o bé hiperracionals o bé extraracionals moltes vegades", apunta Gimferrer al simposi de 1997, pàg. 363). A la vegada, hi ha elements de rigor formal: el vers inicial, "Any trenta-vuit Any de distrets", encapçala una tirada de 14 versos, amb rima assonant (en què alternen els versos masculins i femenins) endreçada a la manera d'un sonet, i aquest mateix vers encapçala una tirada de 14 versos més, amb rimes menys marcades, abans dels 4 versos finals i la variant del vers 19, "Any trenta-vuit L'any més maldestre".

"Any de distrets": la tria de la paraula "distrets" no és banal. Ens suggereix que les generacions adultes baden i cometen atzagaiades greus, com l'ofensiva de l'Ebre o l'intent d'apaisement de Hitler, que contrasten amb l'experiència del narrador, que es recorda, al cap de vint-i-quatre anys, adolescent i llest, l'any 1938, l'any que va aprendre a viure.

Recordo una referència despectiva de Ferrater a l'estratègia de l'Exèrcit republicà de passar amb barques l'Ebre. Deia que és així com es perd una guerra. Però no la localitzo. En tot cas, l'episodi "Katie i Bernie Green" (dos néts d'una parella de brigadistes), del programa Catalunya Experience de TV3, emès el 5 d'octubre de 2016, inclou imatges d'arxiu (9:50-10:10) del pas de l'Ebre amb les barques, al congost de Miravet.


Apunt encetat, tot i la data, l'11 d'agost de 2010, revisat el 6 de febrer de 2021

--

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites