divendres, 22 de maig de 2009

[F] La poesia de Carles Riba

¬¬¬¬¬

Ferrater, Gabriel. La poesia de Carles Riba: Cinc conferències. Ferraté, Joan, ed. Barcelona: Edicions 62, juny de 1983, 2a edició (1a edició: 1979), col·lecció "L'Escorpí", 39, 133 pàg.

Es tracta de cinc conferències pronunciades a la Universitat de Barcelona, entre el 26 de novembre de 1965 i el 25 d'abril de 1966. Van ser enregistrades i transcrites pel doctor Joan Alegret, "amb una competència i fidelitat exemplars", ens diu Joan Ferraté, "en un text mecanografiat, amb la idea que Gabriel Ferrater el corregiria i que podria ser publicat." (pàg. 7). Es complementen en la 2a edició del llibre amb un article necrològic memorable, "En la muerte de Carles Riba", publicat al número 122 de la revista Índice de Artes y Letras, el juliol de 1959 --em crida l'atenció que aquest article només esmenti Carner i Guerau de Liost com a grans poetes al costat de Riba, que no hi compti J. V. Foix, de qui parla amb admiració constant a les conferències, i que ja havia proposat el 1962 per al premi internacional de literatura Formentor. (la data de 1962 surt de l'Àlbum Ferrater). Quan va descobrir Ferrater la poesia de J. V. Foix?
***

Potser una nova edició d'aquest llibre hauria d'afegir encara un segon element a l'apèndix de les conferències: un document de la fonoteca de la Càtedra Màrius Torres, una intervenció radiofònica titulada "El impulso francés en la literatura catalana: Charlas con Gabriel Ferrater", programa de Narcís Bonet, emès el 10 de març de 1963 a Ràdio París, amb una durada de 12:20. De xerrades, n'havia fet una d'anterior sobre Carner. Aquell dia parla de Riba --tot i que Bonet i Ferrater havien previst que hi parlaria de Riba i Foix--, una intervenció llarga amb breus preguntes, esporàdiques, de l'entrevistador.

Ferrater sintetitza, en l'entrevista, la influència de la literatura francesa en Riba, molt òbvia, sobretot l'època mallarméana entre els anys 1925 i 1935 --com en Guillén. Els poemes aplegats a la secció "Un nu i uns ulls" s'inspiren en el poema "Desnudo", de Guillén, que comença "Blancos, rosas... Azules casi en veta, / retraídos, mentales", que al seu torn deriva de La Jeune Parque de Valéry. Però hi ha en Riba una influència menys òbvia i més fonda, Baudelaire, de qui no pren els elements materials de la imaginació (la poesia urbana, molt moderna, el paisatge) sinó els temes morals. Així, al Primer llibre d'estances hi ha l'afany d'abandonament de la vida a la qual un està lligat, l'afany d'evasió, o als "Poemes per a una sola veu", una amant que parla, eco del final d'un poema de Baudelaire. També hi ha ecos de Rimbaud, per qui Riba es sentia atret, potser perquè ell era un conservador. La influència mallarméana cessa amb el doll imaginatiu, poderós, de les Elegies de Bierville, que necessitava un vers de més amplitud.

La literatura catalana, després de la mort de Riba, s'havia convertit en un descampat, afirma Ferrater. També defensa que Carner havia assimilat molt bé Baudelaire.

***

Jordi Malé va llegir una ponència en el simposi de 1997 de lectura molt recomanable per fer-se una idea crítica respecte a les conferències de Ferrater sobre Carles Riba.

***

Carles Camps Mundó va intervenir a les Jornades Riba de l'Institut d'Estudis Catalans, l'any 2009, amb una ponència titulada "Escriure és un verb intransitiu", publicada al seu blog El rastre d'uns escrits. El text és magnífic i és pertinent destacar-lo en aquest apunt per les nombroses referències a Ferrater que conté, la majoria en relació amb les conferències aplegades a La poesia de Carles Riba.

***

Hi ha un apunt d'aquest blog que consisteix en un índex de noms d'alguns dels llibres de Ferrater, entre els quals hi ha La poesia de Carles Riba.

Carles Riba a la casa de Cadaqués, a l'agost de 1953, l'any que es van conèixer amb Gabriel Ferrater
(foto de Francesc Català-Roca)

Apunt revisat el 27 de març de 2016

--

0 comentaris:

Publica un comentari

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites