dimarts, 25 de gener del 2022

110 padrins de poemes de Ferrater

¬¬¬¬¬

Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat del Vallès, Apadrina un poema

Aquest dimarts l'Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat del Vallès ha començat a publicar al seu web els 110 comentaris de poemes de Ferrater que va aconseguir l'any passat arran d'una tramesa de sol·licituds de col·laboració. La iniciativa Apadrina un poema és felicíssima. Podrem disposar de lectures molt variades, m'imagino que detallades, d'una gran quantitat de poemes de Les dones i els dies. Llegirem autors que han escrit sobre Ferrater i que ara hi tornen, potser fixant-se en un poema de què no havien parlat. Descobrirem lectors i crítics que s'hi estrenen, almenys públicament. Ens obriran camins nous i ens qüestionaran camins vells. Resultarà estimulant. En principi, es va establir que els comentaris havien de tenir una extensió màxima de 5.000 caràcters, que és suficient, i s'havien de lliurar a final de setembre. Veig que el web de l'Associació Gabriel Ferrater els presenta en pàgines individuals, una pàgina per comentari, en un format còmode de llegir i amb la indicació al lector d'on apareix el poema en les edicions principals de Les dones i els dies. 

Publicaran 2 comentaris nous, d'ara endavant, cada dimarts. Hàbilment, no avancen ni tots els títols ni tots els autors. Els primers 10 poemes mantenen un cert equilibri entre els tres primers llibres que va publicar Gabriel Ferrater. Són, seguint l'ordenació de Les dones i els dies, "El mutilat", "Octubre", "Cambra de la tardor", "La ciutat", "Societas Pandari", "Els miralls", "Esparver", "Sabers" i "Mädchen", i a més a més "Non tu corpus eras", poema descartat. És a dir, comencem amb tres poemes de Da nuces pueris, comptant-hi "Cambra de la tardor", que era el darrer del llibre; cinc poemes de Menja't una cama, tornant-hi a comptar "Cambra de la tardor", que va passar a ser el primer poema del nou llibre de Ferrater, i si hi comptem també el descartat "Non tu corpus eras", publicat en revista el 1960 i que al final va optar per no incorporar, i tres de Teoria dels cossos, dos de la seva segona secció i un de la tercera. Els autors dels comentaris publicats avui són Carlota Casas, Narcís Comadira, Carles Duarte, Jordi Julià, Joan Manuel Pérez Pinya, Núria Perpinyà i Jordi Sala, autors que podíem esperar que haguessin contribuït a la iniciativa, i Lola Badia, Dolors Miquel i Isabel Robles, veus que diria que són relativament noves en la bibliografia sobre Ferrater. Hi ha una llista de poemes comentats i una llista d'autors dels comentaris, totes dues ordenades alfabèticament, que anirà augmentant setmana a setmana. Com que el web etiqueta els seus continguts d'una manera uniforme, pot seguir-se còmodament el que es va publicant dins Apadrina un poema consultant la llista de comentaris per ordre cronològic invers.

Compto que serà un estímul formidable poder llegir 2 comentaris nous de poemes de Ferrater, d'autors diferents, cada setmana. D'entrada, pel que fa al blog, he afegit un enllaç permanent a Apadrina un poema, al costat dels manuscrits i la fonoteca de la Càtedra Màrius Torres, els números monogràfics de les revistes Reduccions i Veus baixes, el documental Metrònom Ferrater, la bibliografia de Joan Manuel Pérez i Pinya, etc. Afegiré a l'apunt que aquest blog dedica a cada poema de Gabriel Ferrater l'enllaç específic cap al seu comentari dins d'Apadrina un poema, de seguida que s'hagi publicat. I aleshores, quan hagi pogut llegir i pair com cal el comentari, l'aprofitaré, suposo, dins de l'apunt mateix sobre el poema.

***

L'endemà d'escriure aquest apunt, Jordi Cornudella, en la roda de premsa de presentació de l'Any Gabriel Ferrater, del qual és comissari, ha destacat la iniciativa Apadrina un poema. A la nit he llegit el primer comentari: he triat el de Lola Badia, sobre "Mädchen", un poema que se'm resistia. Tinc la sensació de poder-lo llegir ara molt millor, de captar-hi alguns recursos magistrals de Ferrater que fins ara no havia sabut copsar.

Des de dimecres, que vaig llegir el primer comentari, n'he llegit cinc més. Ara diumenge a la nit voldria llegir-ne dos més i demà dos més: els deu primers. Mentrestant, ja n'hi ha 12, de comentaris publicats. És com ser un diabètic sense control davant d'una pastisseria... El mètode de lectura que segueixo és senzill: tornar a llegir atentament el poema; llegir el comentari (una o dues vegades seguides); llegir l'apunt sobre el poema al blog; posar-lo al dia, tornant a llegir el poema i el comentari tantes vegades com calgui. -- He aconseguit posar-me al dia, llegir i pair tots els comentaris publicats, que són 14 (10+2+2) en 16 dies, el 9 de febrer.

***

El 5 de maig de 2022 vaig tenir el goig de participar en una taula rodona sobre el projecte Apadrina un poema.

-- 

Apunt revisat el 7 de maig de 2022

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites