divendres, 22 de maig de 2009

[051] El distret

¬¬¬¬¬

La imatge de la noia que s'eixuga i es pentina els cabells és un topos clàssic, un emblema de la bellesa i la sensualitat. La mirada més enllà de la barana, el detall concret del que hi ha darrere de la barana, fan pensar en la famosa tanca de Leopardi, en el poema "L'infinito" --si Leopardi seia per imaginar què hi havia darrere de la tanca i tenir una intuïció de l'infinit, el distret divaga pels carrers, i recorda que feia vent, que eren les quatre quan va veure una noia de braços llargs que es pentinava. També hi ha vent en el poema de Leopardi i una mirada cap al cel.

Marc Sogues apunta en un tuit que sembla un homenatge a un poema de Francesc Vicenç Garcia, amb el títol "A una hermosa dama de cabell negre, que es pentinava en un terrat ab una pinta de marfil", i que el motiu de la noia arbre fa pensar en Dafne. Enllaça amb un apunt del blog Melancholia, de Pep Valsalobre, "La recepció poètica contemporània d’un dels textos més importants de la nostra tradició literària (I)", que esmenta diversos poetes moderns que han recordat o homenatjat el poema de Garcia, entre els quals Gabriel Ferrater. L'apunt és el primer d'una sèrie de nou apunts, dels quals el cinquè esmenta la relació del poema de Garcia i el de Ferrater. A la vegada, l'apunt setè conté un poema de Laia Noguera que al·ludeix a "El distret".

***

Comentat per Julià2007, pàg. 35. El poema també ha estat analitzat per Karina Castro i Juan Antonio Rosado al blog FiloPalabra: Servicios lingüísticos. L'entrada es titula "La realidad fragmentada desde la óptica de Gabriel Ferrater", i hi ha un moment que relaciona el poema, arbitràriament, amb el Guernica, de Picasso.

***

Interpretat per Francesc Ten i Marc Egea.Apunt revisat el 24 d'abril de 2020

--

0 comentaris:

Publica un comentari

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites