dijous, 7 de gener del 2010

Oller1985

¬¬¬¬¬

Oller, Dolors. "Gabriel Ferrater: L'inefable el va temptar", pàg. 32-34, dins La construcció del sentit. Barcelona: Empúries, 1986, 216 pàg.

La construcció del sentit aplega diversos textos crítics de Dolors Oller, més d'un de dedicat a Ferrater. Aquest article en concret, publicat al setembre de 1985, ens dóna la seva primera interpretació de "Literatura", molt ponderada, amb el calamar com a al·legoria del literat --sense arriscar-se a identificar-lo amb cap autor específic--, amb unes posicions vitals que es corresponen amb els diferents moviments literaris de la modernitat i que oscil·len també en el procés de maduració de l'escriptor. Ja hi descarta, per això, que la lectura irònica que ha predominat d'aquest poema, reforçada pel motiu un punt ridícul, sigui l'única possible. El poema admet també una interpretació ingènua: "que la literatura, essent com és una formalització de l'experiència, sempre sorgeix d'una temptació per l'inefable." (pàg. 34).

Oller en destaca l'epifonema del vers final, "l'inefable el va temptar", que no és obvi i conserva l'ambigüitat del sentit. Segurament va ser la primera a descriure amb detall aquest recurs retòric tan destacat de Les dones i els dies,  i a valorar les implicacions estètiques de la seva ambigüitat de sentit: "Gabriel Ferrater utilitza molt sovint el recurs epifonemàtic en l'estructura de les seves figuracions poètiques, en què una reflexió de l'experiència moral dóna sentit a una situació mundana, mostrada com a real, o, també, a una situació fictícia, utilitzada com a paràbola." (pàg. 32).

--
Apunt revisat el 17 de gener de 2021

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites