divendres, 22 de maig de 2009

[101] Maîtresse de poëte

¬¬¬¬¬

Julià2004B, pàg. 42-46, ens diu que és un poema afegit per Ferrater a l’edició de Les dones i els dies. Cinc quartets inicials i dos tercets finals, amb rima assonant, com un homenatge a la forma més característica de Thomas Wyatt, poeta anglès del segle XVI. Diu que Núria Perpinyà en fa una interpretació exemplar, amb dues línies d’interpretació. Diu també que Marta Pessarrodona creu que va plantejar el poema com un comentari a la poesia dels últims anys de Robert Graves, que a partir dels 60 anys va tenir el seu període més prolífic. + reflexió sobre la creació poètica + Julià: amor / agudesa per escriure; perseverança en l’escriptura / troballa de la forma adient; pèrdua de la noia / pèrdua del poema entre els lectors

Atenció al que la wikpedia explica de Thomas Wyatt.

Comentat de passada, comparant-lo amb un altre poema, per Terry1971: "[...] hi ha l'individu excepcionalment honrat, com el poeta renaixentista Thomas Wyatt, protagonista de "Maîtresse de poète". Aquest home no n'espera cap recompensa, de la seva experiència, i, per tant, arriba a reconèixer en ell mateix un 'estil de creure'." (pàg. 29).

***

Jordi Cornudella, a l'edició crítica de Les dones i els dies, remarca que Ferrater fa servir expressament la grafia "poëte", anterior a la reforma ortogràfica de 1878, i no "poète".

***

El va llegir Núria Martínez-Vernis, a l'acte Pervivència de Gabriel Ferrater, organitzat per l'Ateneu Barcelonès al setembre de 2018:També l'ha recitat Jaume Coll Mariné, dins del Festival nacional de poesia a Sant Cugat, al claustre del monestir.

--
Apunt revisat el 18 d'octubre de 2021

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites