diumenge, 2 de maig del 2021

Marco1983

¬¬¬¬¬

Marco, Joaquim. "Gabriel Ferrater", pàg. 261-278, dins El modernisme literari i d'altres assaigs. Barcelona: Edhasa, 1983, 332 pàg.

El modernisme literari i d'altres assaigs aplega estudis i articles de crítica de Joaquim Marco, escrits des de l'any 1966 fins poc abans de la publicació del llibre. El més extens és l'estudi "El modernisme literari", pàg. 9-81, força documentat, que destaca prou per servir de títol general. Joaquim Marco, ens diu, va conèixer, estimar i tractar Gabriel Ferrater. El capítol que li dedica consta de dues parts: la primera, titulada "Ètica, medievalisme i erotisme a la poesia de Gabriel Ferrater", és un comentari escrit arran de la publicació de Teoria dels cossos, el 1966 (per això inclou també referències a Da nuces pueris i Menja't una cama i en canvi no esmenta Les dones i els dies). De fet, el llibre de Marco Sobre literatura catalana i altres assaigs (Barcelona: Llibres de Sinera, 1968) ja incloïa un article titulat "Ètica, medievalisme, erotisme o la poesia de Gabriel Ferrater", amb la indicació que s'havia publicat a la revista Destino el 3 de setembre de 1966: correspon literalment a la primera part del capítol del llibre del 1983. La segona part del capítol, "Gabriel Ferrater com a crític", fa referència a Sobre literatura, amb un darrer paràgraf dedicat a La poesia de Carles Riba, tots dos llibres publicats, a cura de Joan Ferraté, el 1979. El mecanisme de composició d'aquest capítol sobre Gabriel Ferrater es va repetint al llarg del llibre; així, el capítol sobre Josep Pla, pàg. 98-147, consisteix en una sèrie de ressenyes entusiastes dels primers volums de l'Obra completa publicada per l'editorial Destino. 

Marco considera que, si bé el "Poema inacabat" potser va començar com una mera imitació de Chrétien de Troyes, devia adquirir ben aviat volada pròpia. El veu com una meditació extensa sobre el món i els homes que envolten el poeta. Valora en Ferrater "la sinceritat a totes passades" (pàg. 263). És una poesia d'un realisme extremat, en què el poeta poques vegades "es deixar anar". Marco aprecia que Da nuces pueris representa un canvi de rumb en la poesia catalana, entre altres qualitats pel seu to col·loquial i la descripció de situacions ordinàries, que reflecteix l'experiència d'un home del nostre temps, compromesa amb el poeta mateix i el món que l'envolta i amb la poesia (la bellesa es troba en la paraula). Joaquim Marco té el mèrit de defensar, ja l'any 1966, la importància de la poesia de Gabriel Ferrater.

Pel que fa a la crítica, Marco considera Gabriel Ferrater molt suggeridor, modern i independent: el destaca entre els crítics contemporanis, "incloent les [literatures] de les llengües pròximes." (pàg. 268), tot i que la seva obra crítica estigui composta de textos esparsos, entre els quals posa en valor els informes de lectura (Marco havia format part del comitè de lectura de Seix Barral i suggereix a Joan Ferraté que els publiqui, ja que a la seva època el comitè els esperava amb atenció: van ser aplegats a Papers, cartes, paraules, el 1986). "Les opinions de Ferrater són sempre personals, raonades, no sempre justes. Ës un moralista radical que practica sobre la literatura amb una intel·ligència enlluernadora." (pàg. 268). Marco destaca el pròleg del primer llibre de poemes de Marta Pessarrodona, "Sobre la forma realista (pròleg a un llibre de versos)", i la "Carta a un neòfit castellà, sobre literatura catalana, seguida de cinc anotacions de diari, osbre Oller i Vayreda". La modernitat, per a Ferrater, era exigència intel·lectual; rellegint les conferències sobre Carles Riba, Marco el veu a la vora d'Eliot i els crítics nord-americans dels cinquanta. 

--

Apunt revisat el 4 de juny de 2021

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites