divendres, 22 de maig de 2009

[037] Tres llimones

¬¬¬¬¬

Simona Škrabec publica un article, "Sols davant l'atzar", sobre Quim Monzó, a la revista L'Avenç, febrer de 2010, pàg. 52-54, amb un apunt final a propòsit dels versos finals del poema, "Cap surt de la memòria / no abolirà la plàcida / manera de morir-se / que tenen els records.", que considera una paròdia de Mallarmé, l'amor fati, allò de cap joc de daus pot abolir mai l'atzar. "Ferrater, en canvi, ens recorda que no és el futur que és inaccessible, sinó que no tenim tampoc cap accés al passat, per molt immediat que sigui." (pàg. 54).

***

Més notes i observacions:
 • Ballart1998, pàg. 143, tematitza críticament una possible epifania (el capítol del llibre es titula “Epifanies”). En destaca els versos finals.
 • Ballart2007, pàg. 113, en canvi, el presenta com un exemple d'analogia diàfana, per presentar "amb la mítica visió d'aquestes fruites la impossibilitat d'aprehendre la realitat ni tan sols com a record".
 • El veig molt associat a la reflexió de “Mecànica terrestre”.
 • El "cor seduït" (vers 14) em fa sempre pensar en Carles Riba.
 • L'inici del poema, "Gener benigne", va darrere de "Cambra de la tardor", dos poemes amb referències temporals al títol. Hem passat de la tardor a l'hivern, i uns nous cossos femenins atreuen l'atenció del poeta.
***

És probable que Ferrater es referís a aquest poema en la cèlebre entrevista a Baltasar Porcel (pàg. 529-530 de Papers, cartes, paraules):

     --Com definiries la importància que la dona ha tingut en la teva vida?
     --No sé ben bé com dir-ho... Deixant de banda la part sexual, encara que sigui difícil deixar-la de banda, les dones m'interessen molt, com m'interessa molt tota la gent jove, sense distincions de sexes, i pel mateix motiu m'agrada donar classes d'universitat: són, què et diré jo?, com ocells, com fruites, i ara em cito a mi en un poema. A un intel·lectual, i em fa vergonya d'emprar el mot, el que li convé és tractar persones com menys intel·lectuals millor. Però, així com un botiguer ens mata d'avorriment, una noieta o un noi ens són simpàtics i ens poden donar una reacció de frescor davant la vida que ni tu ni jo tenim. En canvi, tractar gent que té reaccions primàries, no interferides per ideologies, és sa.

***

El sentit del poema és clar, al marge que el motiu de les tres llinones no deixi de ser elusiu. Exploro el prometedor detall de les llimones com a correlat objectiu de les dones, que parteix del brillant article sobre "Manuel Machado": "si Manuel cierra 'Lirio' con una imitación de Antonio, éste debe a su hermano (al soneto 'Un principe de la Casa de Orange') nada menos que la famosa y espléndida imagen del limón en la mano de Guiomar". Llegeixo els poemes de Manuel Machado i d'Antonio. I aleshores, pensant que les tres llimones fan referència a tres dones --reconec d'entrada que és molt forçat, és el que se m'ha vingut al cap--, recordo el quadre "Tres nus en el bosc", també conegut com a "Pastoral" i "Paisatge amb tres nus", de Joaquim Sunyer, comentat i esmentat moltes vegades per Ferrater en el capítol dedicat al pintor en la història de la pintura en què estava treballant per a l'editorial Salvat (Sobre pintura, pàg. 225-251; Ferrater s'hi refereix amb el títol "Pastoral", que era el que constava en el Museu d'Art Modern de Barcelona). 

"Tres nus en el bosc" (1913) devia ser un quadre rellevant per a Ferrater, des del moment que Joan Ferraté, en editar Sobre pintura, va optar per fer-lo reproduir a la coberta. El paisatge que envolta les dones fa pensar, de fet, en la pineda que envoltava el Picarany i en les provatures pictòriques del mateix Gabriel que s'han conservat. Els detalls del poema s'adiuen amb el quadre (el sorprenent "Sota molt d'aire verd" inicial; les tres dones que "es mullen de sol", enllaçades per una "mètrica senzilla"; la llosa), i la insistència en l'imperatiu "Mira" ens fa imaginar que el poema interpel·la algú que es troba en la posició de contemplador. El capítol sobre Joaquim Sunyer ens recorda que la seva exposició del 1911 a Barcelona havia causat una enorme polèmica, i que Joan Maragall, a petició de Miquel Utrillo, havia escrit un article en defensa del pintor, una carta oberta titulada "A un amigo", que Ferrater qualifica de cèlebre (les cursives de la citació, pàg. 235, són meves): 

"Merece todavía citarse el pasaje capital del artículo de Maragall: 

'Así llegué delante de aquella Pastoral donde me pareció ver resumida, aclarada y sublimada toda la obra del artista. Me pareció encontrarme en una encrucijada de nuestras montañas, de estos montículos tan característicos de nuestra tierra catalana, áspera y suave [gener benigne] al mismo tiempo, simplemente enjuta [àrida] como nuestra alma. Y que el aire estaba tan limpio que el paisaje parecía sin atmósfera, sin distancias, y que por tanto todo parecía tocarse: el sentido del tacto parecía transferido a los ojos [...]'".

Llegeixo l'article de Maragall sencer, reproduït en els annexos del catàleg de la gran exposició retrospectiva sobre Joaquim Sunyer que l'any 1983 va organitzar el Centre Cultural de la Caixa de Pensions, aleshores amb seu al Palau Macaya (pàg. 212-3), i hi trobo altres referències complementàries (les marco també amb cursiva): 

"Tenía el artista una visión de hombre primitivo, unos ojos fascinados por la corporeidad (dejadme decirlo así) de las [cosas?] por las líneas con que la masa de ellas recortaba el aire, y por las convexidades y concavidades interiores de su bulto, y fascinado por esto, adivinando que en el juego de aquellas líneas estaba el divino secreto de las cosas, estaba manifiesto el ritmo de la creación, esencia de ellas, se esforzaba en darnos lo esencial, desdeñando todo lo demás. Parecía decirnos: ¿Ves lo que es la vida?".

Pastoral
  Tres nus en el bosc

  No afirmo pas que Ferrater escrigui el poema amb el quadre de Sunyer com a motiu. Penso més aviat que, davant d'una situació en què havia observat tres dones, reflexiona i recorda tant el quadre de Sunyer com el poema de Maragall, i hi al·ludeix en el poema.

  ***

  Terry1997, pàg. 111-112, també destaca la senzillesa del poema, i n'acaba fent un comentari extens, cenyit al text, sols amb una referència pictòrica puntual, tot tractant de caracteritzar la posició de Gabriel Ferrater respecte al contingut dels seus poemes:

  A primera vista, un poema aparentment tan senzill a penes necessita comentari [el considerava un dels seus millors poemes i el va incloure a la seva traducció]. Tanmateix, en cert sentit constitueix la peça essencial que ens mancava per comprendre en tota la seva amplària la posició que Ferrater sol mantenir davant el món exterior. En aquest cas, la situació queda claríssima: la visió d'uns objectes que semblen oferir-se a la contemplació --una mica a la manera d'un quadre de Cézanne-- sota unes condicions insòlitament propícies. Tot, eviedentment, sembla col·laborar en aquest procés: el temps, el clima que fa l'efecte de penetrar els mateixos objectes ("es mullen de sol"), la situació de l'observador i la sensació que té d'estar a punt d'entendre, a través del seu ritme visible ("la mètrica senzilla / que les enllaça"), la significació més profunda d'aquests objectes. Però llavors es presenta un dubte: si els objectes --les llimones-- tenen una "significació profunda" --que no és cert--, es tracta, en fi, de quelcom d'impenetrable; són autosuficients, és a dir, no signifiquen res, sinó que simplement són. De manera que l'observador --el poeta, evidentment, està parlant a a si mateix-- ha de resignar-se al silenci: mai no "farà seu" allò que té davant els ulls, és a dir, els objectes en qüestió no es deixaran assimilar a d'altres conceptes; mai no arribaran a ésser símbols o representacions d'altra cosa, així com la memòria no serà capaç d'integrar-los a la vida del mateix poeta.

  Fins aquí, tot queda bastant clar. Malgrat això, arribats al | final, ens quedem amb una paradoxa evident: amb el fet que Ferrater, en l'acte de descriure una experiència que fatalment semblava destinada a desaparèixer, ha aconseguit conservar aquella mateixa experièjncia sota na forma permanent. [...]

  En termes abstractes, podríem sostenir que l'intent de conservar unes experiències per altra banda fugaces constitueix un dels grans motius de l'art en general. Però en aquest cas, em sembla, Ferrater ha fet quelcom diferent: allò que realment importa no és tant el pretext del poema --la imatge de les tres llimones-- com la reflexió a la qual aquest dóna lloc: una reflexió memorable, per dir-ho així, sobre els records i l'oblit, i sobre la manera en què el món exterior es presenta --o no es presenta-- al nostre enteniment.

  ***

  Completo l'apunt amb els dos poemes esmentats més amunt, "Un príncipe de la Casa de Orange", de Manuel Machado, i les "Canciones a Guiomar", d'Antonio:


  Un Príncipe de la Casa de Orange

  A este joven señor, tan bellamente
  vestido, blanco el traje y la gorguera,
  blanca la tez, envuelve en luz poniente
  el oro viejo de su cabellera.
  De su apostura la elegante gracia
  tiene una laxitud de laxitudes,
  y en el pecho, podridas, las virtudes
  de su clara y fatal aristocracia.
  Tedio y desdén en la orgullosa frente,
  vago pesar en la mirada infausta...,
  lujosísima espada en joyas rica.
  Cruza una banda el busto indiferente.
  Blanca mano espectral, de sangre exhausta,
  y en la mano un limón, que significa...


  Canciones a Guiomar

  I

    No sabía
  si era un limón amarillo
  lo que tu mano tenía,
  o el hilo de un claro día,
  Guiomar, en dorado ovillo.
  Tu boca me sonreía.
    Yo pregunté: ¿Qué me ofreces?
  ¿Tiempo en fruto, que tu mano
  eligió entre madureces
  de tu huerta?
    ¿Tiempo vano
  de una bella tarde yerta?
  ¿Dorada esencia encantada?
  ¿Copla en el agua dormida?
  ¿De monte en monte encendida,
  la alborada
  verdadera?
  ¿Rompe en sus turbios espejos
  amor la devanadera
  de sus crepúsculos viejos?

  II

    En un jardín te he soñado,
  alto, Guiomar sobre el río,
  jardín de un tiempo cerrado
  con verjas de hierro frío.
    Un ave insólita canta
  en el almez, dulcemente,
  junto al agua viva y santa,
  toda sed y toda fuente.
    En ese jardín, Guiomar,
  el mutuo jardín que inventan
  dos corazones al par,
  se funden y complementan
  nuestras horas. Los racimos
  de un sueño -juntos estamos-
  en limpia copa exprimimos,
  y el doble cuento olvidamos.
    (Uno: Mujer y varón,
  aunque gacela y león,
  llegan juntos a beber.
  El otro: No puede ser
  amor de tanta fortuna:
  dos soledades en una,
  ni aun de varón y mujer.) 
  *
    Por ti la mar ensaya olas y espumas,
  y el iris, sobre el monte, otros colores, 
  y el faisán de la aurora canto y plumas,
  y el búho de Minerva ojos mayores.
  Por ti, ¡oh Guiomar!...
          
  III

                          Tu poeta
  piensa en ti. La lejanía
  es de limón y violeta,
  verde el campo todavía
  Conmigo vienes Guiomar;
  nos sorbe la serranía.
  De encinar en encinar
  se va fatigando el día.
  El tren devora y devora
  día y riel. La retama
  pasa en sombra; se desdora
  el oro del Guadarrama.
  Porque una diosa y su amante
  huyen juntos, jadente,
  los sigue la luna llena.
  El tren se esconde y resuena
  dentro de un monte gigante.
  Campos yermos, cielo alto.
  Tras los montes de granito
  y  otros monte de basalto,
  ya es la mar y el infinito.
  Juntos vamos; libres somos.
  Aunque el Dios, como en el cuento
  fiero rey, cabalgue a lomos
  del mejor corcel del viento,
  aunque nos jure violento,
  su venganza,
  aunque ensille el pensamiento,
  libre amor, nadie lo alcanza.
  *
    Hoy te escribo en mi celda de viajero,  
  a la hora de una cita imaginaria.  
  Rompe el iris al aire el aguacero,  
  y al monte su tristeza planetaria.  
  Sol y campanas en la vieja torre.  
  ¡Oh tarde viva y quieta  
  que opuso al ''panta rhei'' su ''nada corre'',  
  tarde niña que amaba a su poeta!  
  ¡Y día adolescente  
  -ojos claros y músculos morenos-,  
  cuando pensaste a amor, junto a la fuente,  
  besar tus labios y apresar tus senos!  
  Todo a esta luz de abril se transparenta;  
  todo en el hoy de ayer, el Todavía  
  que en sus maduras horas  
  el tiempo canta y cuenta,  
  se funde en una sola melodía,  
  que es un coro de tardes y de auroras.  
  A ti, Guiomar, esta nostalgia mía.

  Apunt revisat el 10 d'abril de 2020

  --

  0 comentaris:

  Publica un comentari

   

  Comparteix Un fres de móres negres

  Creative Commons License
  Un fres de móres negres es publica
  sota una llicència Creative Commons 2.5

  Add to Technorati Favorites