divendres, 22 de maig de 2009

[028] Mala memòria

¬¬¬¬¬

El poema s'entén perfectament. Terry1971 l'utilitza com a exemple (pàg. 29): "una gran part de la poesia de Ferrater mostra la seva preocupació per l'experiència recordada, i especialment per la manera en què l'experiència pot ser reconstruïda en la memòria. Alguns dels seus temes característics deriven d'aquesta preocupació. A diversos poemes es refereix als estranys poders de selecció que té la memòria, com si tingués una vida pròpia.".

***

El Corpus Literari Digital de la Càtedra Màrius Torres inclou el mecanoscrit original, amb una correcció en aquest poema. El vers 13 --el marco amb cursiva-- deia "La noia que venia / dintre un alvèol d'aquell poble gòtic / el seu cos poc format, rudimentari / com la plebs, molt antiga i molt moderna, / parlava amb accent xava, i era trist" en comptes de "dins d'un alvèol d'aquell poble gòtic".

***

L'edició crítica de Les dones i els dies, a cura de Jordi Cornudella, consigna variants notables en les versions d'aquest poema, que va guanyar intensitat. També posa en relació l'anècdota amb les cartes que Gabriel Ferrater havia enviat a la família des de Barbastre, on feia el servei militar (publicades a Papers, cartes, paraules). --
Apunt revisat el 23 de novembre de 2019

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites