divendres, 22 de maig de 2009

[062] Els polls

¬¬¬¬¬

És obvi el joc amb la primera persona del plural. El protagonista tracta els seus amics com un grup indiferenciat. Els amics l'acaben agafant del braç, com en el poema "Amistad a lo largo", de Jaime Gil de Biedma. El poema juga amb l'adopció del punt de vista del protagonista.

Cabré2002, pàg. 123, diu que és un poema dedicat subreptíciament a Juan Goytisolo, que era el que havia tractat més dels germans. Carme Riera, en el seu estudi La Escuela de Barcelona: Barral, Gil de Biedma y Goytisolo, el núcleo poético de la generación de los 50, també s'hi refereix, sense al·ludir al poema de Ferrater: "Juan Goytisolo, siempre aficionado a estos tugurios oscuros con aires de bohemia y tercermundismo" (pàg. 100).

***

Els tres versos finals sempre m'han fet pensar en la dedicatòria de Baudelaire al lector, a Les fleurs du mal:

No diem res. És el nostre germà
i és el de sempre. L'agafem pel braç
i sentim com tremola de plaer.

 C'est l'Ennui! L'oeil chargé d'un pleur involontaire,
II rêve d'échafauds en fumant son houka.
Tu le connais, lecteur, ce monstre délicat,
— Hypocrite lecteur, — mon semblable, — mon frère!

L'edició crítica de Les dones i els dies, a cura de Jordi Cornudella, informa que el censor havia indicat que fossin suprimits els versos finals 27-31, perquè atacaven la moral. El poema va sortir imprès tal qual --no hi ha constància dels tràmits subsegüents davant la censura.

***

Comentat per Julià2007, pàg. 223-224.

***

Comentat breument per Terry1971, que ens diu que "la casa és una metàfora de la vida, i el protagonista sembla representar una força que revela el contingut de la nostra subconsciència" (pàg. 39), i el considera un dels poemes de tema insidiós --en el sentit de la nota de Da nuces pueris--, molt apte a obtenir del poeta, i el lector, un excés de participació.

***

Joan Tres i Laura Alegre van fer una lectura de Gabriel Ferrater en directe per instagram durant el confinament per la COVID-19, dins un cicle d'Òmnium Cultural de Sant Cugat del Vallès que van titular "Poesia confinada". Llegeix bé el poema Joan Tres.--
Apunt revisat el 5 de maig de 2020

0 comentaris:

Publica un comentari

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites