dissabte, 20 de febrer del 2021

Bosquet2012

¬¬¬¬¬

Bosquet, Jaume. "La poesia de Gabriel Ferrater a l'aula", dins Veus baixes: Paper de versos i lletres, núm. 0, monogràfic I Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater, maig de 2012, pàg. 80-91

Article insòlit, entusiasta i molt interessant: Jaume Bosquet ens hi explica vint-i-quatre anys d'experiència docent, des de l'any 1988, a Ripoll, Olot, fent llegir Gabriel Ferrater als seus alumnes, de catorze a vint-i-pocs anys (alumnes de l'antiga Formació Professional i, després, segon cicle d’ESO, batxillerat, PPA). Sempre que llegeix "Kensington" a l'aula, aconsegueix captar l'atenció dels alumnes:

La poesia demana humilitat per acceptar això: sóc tan ase que, en una primera lectura, no he entès res. I demana una altra cosa: insistència, constància en el picar i picar, en el llegir i llegir, en el dir i dir, en l’anar furgant incansablement fins que el poema ens doni precisament allò que demana: l’esforç per entendre’l, el pensament que ens permet sortir de la ment controladora i actuar i pensar des de la llibertat. Sí, els ho dic sempre, als alumnes, que jo faig trampa, que el poema ja me l’he llegit abans, que fa uns quants anys que vaig donant-hi voltes, que jo tampoc no hi vaig entendre res, quan el vaig llegir o dir per primera vegada en una tardor inoblidable de l’any setanta-nou. (pàg. 81)

Bosquet interpreta "Kensington" --el que en diu, ho incloc a l'apunt sobre el poema--, i acostuma a comparar-lo amb el poema "El rei dels verns", de Goethe. L'altre poema de Ferrater que llegeix sovint a l'aula és "Cambra de la tardor" --també aprofito la seva interpretació a l'apunt corresponent--, que lliga amb "El 23 de maig de 1973", de Wislawa Szymborska, i amb "Recorda, cos...", de C. P. Cavafis. Finalment, evoca amb una certa extensió les seves lectures a l'aula de "Corda", que compara amb la pel·lícula To have or have not, de Howard Hawks, amb Humphrey Bogart i Lauren Bacall de protagonistes i guió de William Faulkner, a la vegada que evoca un tema homòleg, la independència del fill que creix i es distancia del pare, en el poema de Sam Abrams "Viatge en autobús amb el meu fill" (en traducció de Francesc Parcerisas). 

***

Miquel Àngel Llauger ha dedicat un article elogiós a Jaume Bosquet i la seva obra poètica: "Jaume Bosquet, el poeta a l'aula" (diari Ara Balears, 10 de juny de 2016).

--

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites