divendres, 22 de maig de 2009

[061] El lleopard

¬¬¬¬¬

Arthur Terry el va incloure en la seva traducció de 28 poemes de Ferrater, Women and Days. De fet, a Terry1971 el comenta breument. com un poema en què "la gent rica viu els somnis reprimits dels pobres, és el retrat del Cal·lígula modern" (pàg. 39), i el considera un dels poemes de tema insidiós --en el sentit de la nota de Da nuces pueris--, molt apte a obtenir del poeta, i el lector, un excés de participació.

***

Joan Ferraté li va explicar a Dolors Oller alguns motius dels pretextos dels poemes de Les dones i els dies: "El protagonista de 'El lleopard' és un ric burgès de Barcelona" (pàg. 204). La reflexió crítica d'Oller és ben pertinent: "La dada biogràfica pot focalitzar molt la imaginació dels contemporanis estrictes, amics del poeta Ferrater, els quals segurament hi reconeixeran, en els poemes, detalls situacionals, característiques temperamentals o llocs de l'escenografia. Però, pel lector altre, és evident que tots aquests elements ja són en el poema transfigurats i convertits en senyals simbòlics amb vocació d'arquetipus." (pàg. 203).

De fet, Oller llegeix esplèndidament el poema, sense la crossa biogràfica, com la transferència del desig d'animalitat i sadisme del senyor a una bèstia imponent, un lleopard, que imagina que podrà posseir. Veurà de bon matí com es cruspeix els vells pencos que li dona el xòfer, i haurà d'apujar-li el sou, perquè llavors sabrà que són massa semblants. 

***

Pot contenir alguna al·lusió bíblica? Per exemple, Jeremies, 5,6.

--
Apunt revisat el 17 de gener de 2021

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites