divendres, 22 de maig del 2009

[088] Oci

¬¬¬¬¬

El poema té un sentit evident. És àmpliament citat i reproduït, també gràcies a la seva brevetat, per tot arreu. Fins i tot Arthur Terry el va triar per tancar, per darrere de "Teseu", la seva traducció Women and Days, una selecció dels poemes de Ferrater. Tancava també el seu assaig sobre Gabriel Ferrater (Terry1971), "una de les meves belles poesies que ha escrit".

No recordo que s'hagi comentat que l'aparent placidesa masculina que descriu contrasta deliberadament, amb ironia fina, amb el poema que Les dones i els dies presenta a la seva esquerra, "Noies", una situació destinada a inquietar els mascles. És l'equilibri entre els dos poemes, en aquest cas, el que ens pot obrir una via de lectura no trivial.

Marcer2013, pàg. 107, ha destacat que el narrador assumeix serenament el moviment natural de les coses; "eleva a la màxima potència la concepció circular del temps i la certesa irrevocable dels límits de la condició humana.".

Núria Perpinyà i Jaume Subirana l'han comentat en el col·loqui organitzat per l'Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat del Vallès per l'Any Ferrater. Jaume Subirana l'ha llegit al minut 57. Li fa pensar en el "Sonet" de Rosselló-Pòrcel, el tercer dels "Nou poemes" amb què comença l'Obra poètica. Ell vetlla i ella dorm, que també és el vell vetlla i la jove dorm. El món fa la seva via i se'ns emporta.

***

El poema podria inspirar-se, pel motiu, la dona que dorm al costat de l’amant desvetllat, en algun poema de Cocteau, Diego, Spender –d’acord amb el que exposa a la conferència “¿A dónde miran los pintores?” (Cartes a l’Helena, pàg. 78).

***

"Oci" va ser inclòs, d'acord amb la informació de Joan Manuel Pérez i Pinya, als discos Seven catalan poets, traduït amb el títol "Idleness", en lectura a càrrec de Nicholas Storey, i Sept poètes catalans, amb el títol "Oisivité", en lectura a càrrec d’Alain Rimoux (Barcelona: Generalitat de Catalunya. Institució de les Lletres Catalanes, 1991), tots dos discos en format cassset.

Una de les primeres imatges transmeses pel telescopi James Webb, procedent de gairebé els orígens de l'univers

--
Apunt revisat el 17 de febrer de 2023

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites