divendres, 22 de maig del 2009

[035] Exeunt Personae

¬¬¬¬¬

"By natural piety" conté el motiu de la transformació de la nena en dona. "Exeunt personae" conté el motiu de la transformació de l'home en nen. És forçat? És un paral·lelisme cert?

Un fragment de carta (Papers, cartes, paraules, pàg. 402) em fa pensar en "Exeunt personae": "Segurament que la felicitat és una noció asimptòtica, i que ens hem de passar la vida consternats de les coses que ens cauen de les mans i que se'ns trenquen, però tinc la impressió que ara no me'n cauen tantes. És clar que ara he de vetllar també per les d'una altra persona, and that's the hitch.".

Quina al·lusió hi ha darrere les "Exeunt personae"? És l'acotació teatral que trobem als textos de Shakespeare i altres autors. Llegeixo el Resum de literatura grega de Carles Riba, en l'edició d'Eusebi Ayensa: “En la tragèdia clàssica, s'entrava en matèria pel pròleg, consistent en un diàleg o un monòleg. Seguia l'entrada del cor amb el seu cant (pàrode); la seva sortida, a la fi de l'obra, es deia èxode.” (pàg. 57). 

Podria ser una referència a les "Personae" de Pound?

Ballart2019 l'ha destacat com a exemple de paral·lelisme, i ha apuntat que és "un curios poema en què el triple vocatiu emmascara un únic interlocutor, una belle dame no del tot sans merci però en qualsevol cas no gaire sol·lícita." (pàg. 214).

Perpinyà1997 ha considerat que "vol ser un poema de retrats femenins (filla, mare, germana), que fracassa. Tot i ser una idea interessant, és massa ressec; li hauria calgut més amplitud. Austen, s’ha de reconèixer, ho fa millor.” (pàg. 207). Ara: Ferrater el va mantenir a la traducció Mujeres y días, que va supervisar i de la qual va suprimir alguns poemes fluixos. Des del meu punt de vista, és un poema inexplicat com a tancament de la secció.


***

L'ha llegit Mariona Casanovas per l'Any Ferrater. Havia estat un dels sis poemes de Gabriel Ferrater inclosos, d'acord amb la informació de Joan Manuel Pérez i Pinya, al disc Miralls, de Rafael Subirachs (Barcelona: PICAP, 1992, en format cdrom).

--
Apunt revisat el 3 de novembre de 2022

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites