divendres, 22 de maig del 2009

[078] Idolets

¬¬¬¬¬

La imatge inicial és magnífica, és com si s'emparrés: els records com granets de pols vistos a contraclaror, flotant a l'aire, com milions de déus lars en qui el tu a qui s'adreça el narrador havia fet veure que creia. La recomanació, amb uns imperatius admonitoris que fan pensar en "Societas pandari", és propiciar-se els déus lars d'ella, a la seva nova llar: són uns déus humils i fàcils de seduir --com imaginem que és ella. Encara que ja no hi cregui, té a la seva disposició "els innocents, els nocius / idolets de la joventut.".

Ha comentat aquest poema Núria Perpinyà, al llibre "Teoria dels cossos", de Gabriel Ferrater (Barcelona: Empúries, 1991, 103 pàg.), amb un paràgraf a la pàgina 52, que transcric parcialment:

El poema "Idolets" constata la inclinació de la joventut envers la mitificació, magnificacions i idolatries que el jo poètic recorda que també va posseir quan era jove (primera i segona estrofes) i que ara captiven la seva jove estimada. El jo poètic fa partícip la noia del seu escepticisme envers els mites --que, amb pietosa ironia, anomena "lluents aeris granets, milions de déus menuts"-- que el somogueren per tal de prevenir-la de no caure en els mateixos errors, tan ingenus com nocius (vv. 31-32). 

Les imatges dels déus de jade xinès fan pensar, afegeix Perpinyà, en alguns dels ideals que van temptar els joves dels anys seixanta: "el maoisme, dins el terreny polític, i l'esperitualitat oriental, dins el terreny misticoreligiós (inclinacions a les quals ni Gabriel Ferrater ni el seu jo poètic no es decanten en absolut)".

Els poemes de les seccions 4 i 5 de Les dones i els dies, provinents en gran part de les seccions B i C de Teoria dels cossos, tenen sovint formes estròfiques i mètriques que no trobàvem als poemes de Da nuces pueris i Menja't una cama: a "Idolets", hi trobem vuit estrofes de quatre versos, heptasíl·labs o octosíl·labs, amb rima assonant que segueix l'esquema abab cdcd..., fora de les dues darreres estrofes.

--
Apunt encetat, malgrat la data, el 9 de febrer de 2021</

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites