divendres, 22 de maig de 2009

[100] De lluny

¬¬¬¬¬

El magnífic bloc De Troia a Ítaca inclou una meravella de lectura sobre aquest poema, amb el títol "Helena de Troia i Marilyn Monroe al 'De lluny', de Gabriel Ferrater".

***

Ballart2019 (pág. 230-1) ha ressaltat que al poema "s'evita per qualsevol mitjà esmentar el nom de l'actriu Marilyn Monroe, que podria capitalitzar i fer banal o frívola | una reflexió sobre el suïcidi que al poeta l'interessa mantenir en l'ordre personal, no pas en el periodístic, representat pel 'marxant de paraules' que dona la notícia.".

***

El Corpus Literari Digital de l'Aula Màrius Torres inclou el mecanoscrit original, amb un parell de correccions en aquest poema. El vers 7 --el marco amb cursiva-- deia "Més difícil de creure / quan l'agost les té ajagudes / per l'era gran, muntets de mill / mig picotats, mentre el sol ens encaparra." en comptes de "mig picotats, mentre que el sol ens encaparra.", que manté el ritme binari. El vers 15 deia "Costava de creure en el cos / final, lliurant-se clivellat com mai, / si és incert aquest ventre on la mà / usada s'oblida, com en un clot de sorra." en comptes de "usada s'oblida, com dins un clot de sorra".

--
Apunt encetat, tot i la data, el 10 d'agost de 2010, i revisat el 15 de desembre de 2019

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites