divendres, 22 de maig de 2009

[007] El mutilat

¬¬¬¬¬

Lectora, lector que arribes en aquest apunt, no continuïs llegint, d'entrada, més enllà d'aquest paràgraf. Llegeix primer el comentari d' "El mutilat" de Núria Perpinyà que ha publicat l'Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat del Vallès, dins la iniciativa Apadrina un poema. És excel·lent, emotiu, molt ben escrit; té una sagacitat crítica que no s'enfila pels núvols de l'abstracció. Perpinyà hi exposa els recursos o estratègies del poema per expressar el dolor d'una negativa amorosa que a un li impedeix tenir la vida que havia desitjat amb l'altra persona. Són set recursos o estratègies: (1) el vers curt, de cançó; (2) la comparació amb un mutilat, que Perpinyà analitza brillantment; (3) el ritme de les frases negatives en futur; (4) el desdoblament en el jo enamorat de passat (ell) i el jo desenamorat del futur; (5) el triangle de relacions propi d'una belle dame sans merci; (6) el to de literatura confessional, i (7) la materialitat dels detalls. Crec que el meu comentari, escrit en aquest apunt, un dels més llegits del blog, explica de manera consistent un altre recurs que també es manifesta en el poema de Ferrater: el mecanisme d'intriga. Deixo l'apunt tal qual, doncs, fora d'aquest primer paràgraf: torna-hi, si de cas, lectora, lector, havent llegit el comentari de Núria Perpinyà.

***

Si hi ha un poema brillant i entenedor de Ferrater, és aquest. La crítica podrà anar afegint a la interpretació les abstraccions que vulgui: escissió del subjecte, desdoblament... En tinc prou de veure com la intriga plantejada en els sis versos inicials, el secret amorós compartit entre el tu i el jo, persisteix al llarg dels versos, gràcies al joc constant de les tres persones del singular, a les quals es sumen els pronoms de primera i segona del plural, fins a arribar al final del poema, al vers 53, que estableix la identitat entre el jo i ell. Com en una bona pel·lícula de misteri, el lector tenia indicis que la trama no era tan òbvia com semblava: aquell "Tots tres, si tu ens ajudes" del vers 3 era sospitós, per la implicació, amical en excés, interessada, del jo en l'afer. La narració en temps futur, als versos 7-33, contenia unes afirmacions tan detallades que feien pensar en una confiança excessiva del jo sobre la reacció d'ell. Els versos 34-45 donaven per descomptat l'allunyament dràstic d'ell ("I quan sigui tan lluny / que mig el creguem mort", versos 34-35), i induïen a creure --magnífica pista falsa-- que el jo el substituiria amb seguretat com a amant, ben satisfet d'imaginar el futur amb ella, sense cap sentiment de pena: "podrem recordar i dir / que no te l'estimaves. / No ens farà cap angúnia / de veure com li manques." (versos 34-37, amb l'oposició del vers 35 i el vers inicial del poema).

L'única dificultat és saber què és una gueule cassée, el nom que es donava als soldats mutilats o deformats a la Primera Guerra Mundial --hi havia, realment, el costum de posar aquestes fotos macabres als aparadors, o col·leccionar-les per fer-ne àlbums (com les fotos de morts de la pel·lícula Los otros, d'Alejandro Amenábar).

Gueule cassée

En tot cas, la imatge de la gueule cassée, i la descripció de la fredor amb què l'observen, prepara els versos finals (46-53), i també la nostra comprensió definitiva tant de l'encert del títol com de la força extraordinària de la metàfora del desamor com una mutilació. I aleshores, recordant, rellegint el poema, ens meravella la magnífica adequació del seguit de motius que ha anat acumulant la imaginació de l'autor per plasmar amb tal força la idea de l'amor no correspost, més enllà del tòpic de la ferida, com una mutilació --una mutilació d'una part del passat i del futur, les il·lusions, de l'enamorat.

No recordo que hi hagi cap comentari que hagi incidit en el motiu del tot rellevant del manteniment del secret sobre la relació amorosa, que apareix de forma explícita al vers 4 i al vers 5, i en algunes accions d'allunyament d'ell (versos 7-15), també en la mena de sentit de ridícul o discreció dels versos 46-47, rematada pel "Callem" de la darrera frase (vers 51).

Tampoc recordo que ningú hagi parlat de Borges, un autor que entusiasmava Ferrater --el coneixia abans que no fos famós, i devia contribuir de fet a la seva fama internacional, atès que el va proposar el 1961 per al Premi Formentor, que va guanyar amb Samuel Beckett. És un recurs habitual de Borges el contrast entre la primera i la tercera persona del singular com a base de les seves reflexions (així, "Borges y yo", dins El hacedor).

***

Pere Gimferrer, a la seva intervenció de testimoniatge al simposi de 1997, destaca el que li va explicar el mateix Gabriel Ferrater quan va traduir aquest poema al castellà (traducció inclosa a Mujeres y días, el volum traduït per Gimferrer, José Agustín Goytisolo i José María Valverde). Per damunt de la coneguda anècdota melodramàtica, "el sentit del poema és un altre: intenta de fer en català alguna cosa [,,,] que soni com sona en francès, cantat per Brassens o simplement llegit. el poema d'Aragon "Il n'y a pas d'amour heureux". Per tant és una cosa que té relació amb la melodia i amb la selecció dels accents en el vers català. Això portava a un determinat material temàtic, perquè el tipus de poema d'Aragon només permet cert material." (pàg. 365). Carme Riera, en el seu estudi La Escuela de Barcelona: Barral, Gil de Biedma y Goytisolo, el núcleo poético de la generación de los 50, ha recollit aquesta idea que "El mutilat" ve a ser un exercici poètic per posar lletra a una música de Georges Brassens (pàg. 60).

***

L'exemplar de Da nuces pueris que Gabriel Ferrater va presentar a la censura, feliçment recuperat per Jordi Cornudella arran de la preparació de l'edició crítica, mostra una ordenació prou diferent del llibre i la supressió d'uns quants poemes. Així, el llibre començava amb el poema "Per l'amnistia" i seguia amb quatre poemes de rebuig amorós, que era doncs un dels primers fils temàtics, els quals culminaven amb "El mutilat", l'únic poema que ha perdurat. Els poemes rebutjats tenen un escreix de joc conceptual, que crec que no se sostenia des d'un punt de vista epistemològic: utilitzo l'adjectiu amb deliberació, per indicar que Ferrater és seriós i conseqüent en la seva imaginació, i per això, per exemple, la plenitud solar no es correspon mai als seus versos amb un moment de plenitud personal, perquè rebutja i no pot utilitzar la imatge tòpica, d'origen cristià, de la llum divina com a plenitud. El seu moment és la nit. Els jocs conceptuals dels poemes rebutjats no eren sostenibles racionalment, mentre que el joc narratiu de les persones, a "El mutilat", aguanta.

***

Algunes observacions:
  • Respecte a la composició del poema, que flueix tan bé, Jordi Amat explica, a la biografia Vèncer la por, pàg. 207, que: "A casa de Valverde fa un experiment. Aprofitant que el professor té un magnetòfon, na tarda es graven dient versos. Quan Ferrater s'escolta, reacciojna dient que 'si esta es mi voz, os presento mis disculpas'. Però s'engresca, recita poemes seus i d'altres poetes catalans i d'aquella experiència en sortirà modificat precisament 'El mutilat' ". 
  • Comentat breument a Mallorca Web > Mag Poesia > Ferrater.
  • Cabré2002, pàg. 174, diu que Ferrater anava a buscar Isabel Rocha a la sortida de classes (ell feia de traductor) i se l’enduia a la plaça Reial a menjar ostres. Li va fer molts regals (és la noia de "Veus baixes"?). Parlaven entre ells en castellà, i Cabré ens confirma que el poema està dedicat a ella (176). El detall biogràfic es completa amb el documental d'Enric Juste, Metrònom Ferrater, que inclou una entrevista amb Isabel Rocha (de la qual hi ha un aperitiu al bloc del documental).
  • Ballart1998, pàg. 183: recurs de la tercera persona, “però el poeta, segurament conscient d’aquests inconvenients associats al seu ús, ha fet que tot l’efecte graviti damunt la xocant presència simultània del jo i l’ell (en imaginari diàleg amb un tu, per més complicació) que acaben demostrant que són la mateixa persona.” Pàg. 185: semànticament, el desdoblament és pertinent, el personatge ha quedat escindit, mutilat, i traspassa el dolor a l’”altre” per cauteritzar la ferida i afrontar-la amb inexcusable distància. El lector avança en la lectura de la creença innocent que pot ser que s’al·ludeixi a algú aliè a la conversa, a la sospita –que el vers final torna certesa—que no pot ser més absoluta la intimitat del jo poètic amb aquest personatge dissortat.”
  • Comentat per Julià2007, pàg. 224-225.
  • Salvador Iborra va presentar el seu darrer treball de recerca, sobre la deconstrucció, amb una molt breu lectura del poema a tall de conclusió pràctica. El treball ha estat ressenyat, i el poema, llegit, també a partir dels pressupòsits d'Iborra, per Jordi Florit, en un article publicat dins el número d'homenatge a Iborra de la revista Forma.
  • Casas2021, en una conferència sobre Gil de Biedma i Ferrater, ha comentat que el contrapunt de "Vals de aniversario" té coincidències amb "El mutilat".
  • N'ha fet una paràfrasi Pep Antoni Roig a l'article "Si vols superar un desamor, apunta't el desig", publicat a El Nacional, dins d'una sèrie de comentaris sobre poemes de Ferrater. Ha destacat la presència abundant en el poema de negacions.
  • Hi havia, potser hi ha encara, una creença popular que els mesos amb erra eren els que es podia menjar millor marisc.
***

Hi ha un àudio d'aquest poema, recitat per Mercè Rayner. També l'ha llegit Laura Alegre: Joan Tres i Laura Alegre van fer una lectura de Gabriel Ferrater en directe per instagram durant el confinament per la COVID-19, dins un cicle d'Òmnium Cultural de Sant Cugat del Vallès que van titular "Poesia confinada". L'ha recitat Sebastià Alzamora, dins del Festival nacional de poesia a Sant Cugat, al claustre del monestir. Ha remarcat el ritme del poema Núria Martínez-Bernis. Jesús Ruiz Hernández l'ha recitat al seu canal de YouTube (la seva veu, de fons, en un vídeo muntat per ell).

***

Dins el documental Gabriel Ferrater: Trabajos de seducción perdidos, Rosa Novell recita aquest poema, al minut 27. 

***

Es pot llegir la traducció italianadel poema, "Il mutilato", de Pietro U. Dini, al blog La dimora del tempo sospeso, de Francesco Marotta.

--
Apunt revisat el 22 de juliol de 2022

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites