Pot jugar el títol amb Alma mater? Segur, perquè són precisament oposats. En llatí, alma és un adjectiu, i l'expressió significa més o menys protectora, nutricia (mare protectora, mare nutrícia), mentre que atra, adjectiu, indica foscor, maldat (mala mare). Narcís Garolera ha abonat aquesta relació de contrast a la seva conferència per l'Any Ferrater a l'Espai VilaWeb --he aprofitat el text de la conferència per ampliar l'apunt sobre el seu text "Gabriel Ferrater en el record", inclòs al seu llibre De Verdaguer a Ferrater: Aproximacions a tretze escriptors.
Narcís Comadira explica la seva predilecció pels poemes curts de Gabriel Ferrater i esmenta en primer lloc aquest poema:
"N'hi ha un, 'Atra mater', que sempre m'ha atret per la seva exactitud en la descripció d'un paisatge residual, d'un no-lloc, com en diuen | ara. I, a més, aquesta descripció implica un retret profund a la bogeria de la guerra. I si, a través del poema 'In memoriam', havíem arribat a pensar que l'experiència de la guerra havia estat divertida per aquell adolescent que llavors era Ferrater, la ferida que li va causar la guerra civil va ser profunda. La guerra apareix sovint, latent, als seus poemes." (Marques de foc: Els poemes i els dies (Barcelona: Ara Llibres, 2012, 236 pàg.).
Enric Casasses també l'ha vist com un paisatge viscut, proper, de l'època de la postguerra. L'ha llegit a l'acte inaugural de l'Any Gabriel Ferrater.
Apunt revisat: 25 de juny de 2022
--
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada