Vaig escriure aquest apunt per reforçar la promoció de l'acte de presentació a Barcelona de la revista Veus baixes --era la destinació de l'enllaç de tots els missatges de la campanya de diguem-ne màrqueting un a un que conduïa per Twitter, consistent sobretot a enviar missatges directes, personalitzats, a les persones que em pensava que els faria gràcia d'assistir-hi. La bona voluntat de Bernat Puigtobella, des de la revista digital Núvol, va acabar de contribuir a difondre l'acte amb la inclusió d'una nota breu el mateix dijous.
Deixo el text original de l'apunt a continuació i hi afegeixo a sota unes línies per explicar com va anar l'acte, una feina que tenia pendent de fa uns dies i que ara em toca atendre amb urgència davant de les preguntes d'algunes persones que no hi van poder ser, i en congruència a l'amabilitat europea amb què tothom va respondre al convit. La revisió de l'apunt, a més a més, s'havia tornat ineludible des del moment que figura com el més llegit des de l'inici del bloc --749 visites acumulades ara mateix, una campanya intensa.
***
El text original de l'apunt
Aquest dijous, a les set de la tarda, presentem a Barcelona, a la sala d'actes de la Biblioteca Francesca Bonnemaison (carrer de Sant Pere més Baix 7, tocant a la Via Laietana) el número 0 de la revista Veus baixes, un monogràfic titulat I Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater, de què ja havia parlat al bloc.
El guió de l'acte:
- Presentació de Miquel Àngel Llauger i Enric Blanes, en nom del consell de redacció de la revista
- Intervenció de col·laboradors de la revista:
- Han confirmat que hi assistiran Dolors Oller, Narcís Comadira i Arnau Barios
- És probable que hi puguin assistir Jordi Julià i Josep Maria Ripoll
- Lectura de poemes a càrrec de David Figueres
- Copa de cava per tancar l'acte --que ha d'acabar abans que no tanquin la Biblioteca, a les nou del vespre
Quin lloc podia ser millor per presentar una revista dedicada a l'autor de Les dones i els dies que una biblioteca especialitzada en la dona?
***
Com va anar l'acte
Aprofito algunes frases del missatge que vaig enviar, per indicació de Miquel Àngel Llauger, la mateixa nit de l'acte, a Joan Manuel Pérez i Pinya, Jeroni Salom i Gabriel de la S.T. Sampol, la resta de membres del consell de redacció de la revista:
En Miquel Àngel m'ha demanat que us escrigui sobre l'acte. Ha resultat ben organitzat, amb l'assistència d'una trentena llarga de persones (la sala, preparada amb quaranta cadires, es veia plena). Hi havia altres actes concurrents (el de la Simona Škrabec), un a Òmnium Cultural sobre Joan Fuster, l'enterrament d'Emili Teixidor --hi ha hagut algunes persones que s'han excusat de venir amb nosaltres per aquesta raó. La sala era còmoda, austera, agradable, amb bona claror. [...]
El públic ha començat a arribar deu minuts abans de les set, i l'acte ha començat cap a les set i deu. Hem segut a la taula en Miquel Àngel i jo, i la Dolors Oller entremig. A primera fila, Narcís Comadira i David Figueres, i altres persones. Ha parlat primer en Miquel Àngel --quatre notes en un paper, i un discurs clar i ben articulat sobre l'origen i els objectius de Veus baixes. Després he parlat jo --notes en tres papers, una visió de lector més concentrada en internet, amb la pretensió de complementar la visió d'en Miquel Àngel. Dolors Oller ha fet la intervenció llarga, mitja hora, amena, aguda i profunda, amb moltes taules; ha llegit "Boira" i algun poema més. David Figueres ha llegit, amb veu clara, i amb energia, sis poemes: "Veus baixes" en primer lloc, "Paisatge amb figures", "Si puc", "A l'inrevés", "A través dels temperaments" (que no havia preparat, seguint una al·lusió de Dolors Oller); "Temps enrere" per acabar. Comadira ha clos l'acte llegint tres poemes, acompanyats d'algunes paraules: "Cambra de la tardor", "La ciutat" i "Josep Carner", magnífic tancament. [...]
Hem pres cava, que havíem mantingut ben fresc a la nevera de la Biblioteca. Entre els assistents, amics, familiars, Arnau Barios (joveníssim), Josep Maria Ripoll (i la seva companya), Jaume Subirana, Raül Garrigasait, Stefano Sanfilippo, Enric H. Mach, Ramon Torrents, Jordi Díaz, Miquel Bassols, Maria Nunes, Nuria Sebastián, Pau Vidal, i me'n deixo. Hem plegat a les nou, hora de tancament de la Biblioteca, després d'una bona estona de conversa agradable.
He de ressaltar el suport de Biblioteques de Barcelona a l'organització de l'acte; en concret, de Juan José Arranz i de Raquel Muñoz, directora de la Francesca Bonnemaison. L'endemà a primera hora els vaig escriure també un missatge (el libre d'Eduard Bonet a què em refereixo, donat a la Biblioteca, és Robert Musil i Gabriel Ferrater: entre les ciències i les lletres):
Raquel, bon dia! L'acte ha sortit perfecte. Tot l'equip de la Biblioteca ha estat molt amable i diligent. Dóna-li les gràcies de part meva sobretot a la Maria. La sala, idònia; la projecció i tots els detalls, comodíssims; el criteri de les 40 cadires, encertat per a la trentena llarga de persones que hi van assistir. Hem rebut molts elogis. Narcís Comadira i Dolors Oller n'han quedat contents. Sou l'única biblioteca de la xarxa de Barcelona que té el llibre d'Eduard Bonet. N'estem molt contents!
Entre les gràcies particulars de l'acte, veure-hi amics i família, les intervencions de Dolors Oller i Narcís Comadira, la lectura de David Figueres, conèixer en persona o saludar els autors dels articles i algunes persones que llegeixo cada dia, als seus blocs o comptes de Twitter, i poder presentar-los entre si, i haver conegut Miquel Àngel Llauger.
Apunt revisat el 29 de juny de 2012
--