dimarts, 1 de juny del 2010

Cornudella2003

¬¬¬¬¬

Cornudella, Jordi. "Presentació", pàg. 9-19, dins Ferrater, Gabriel. Poema inacabat. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2003, 85 pàg.

Cornudella es fa càrrec de presentar aquesta pulcra edició del "Poema inacabat", que inclou la joia d'un comentari previ del mateix Ferrater, transcrit per Oriol Ponsatí, a una seva lectura del poema el 1966 (pàg. 23-30).

Cornudella ens recorda que Ferrater va escriure tota la seva poesia en només cinc anys, del 1958 al 1963, i que va publicar Teoria dels cossos el 1966, i sap exposar per què va causar un gran impacte: per "la renovació temàtica i formal --i lingüística i estilística-- que va introduir" (pàg. 12). "Mort Riba, en efecte, l'eclosió de Ferrater va fer envellir tot d'una molta de la poesia que s'escrivia aleshores." (pàg. 11). Els seus poemes "incorporaven [...] una manera insòlita de concebre el poema com a exploració dels ressorts íntims de la vida personal (una manera perfectament insòlita aquí, però molt arrelada en altres tradicions contemporànies); exhibien un treball formal meticulós i sobri, però molt allunyat dels patrons més o menys a l'ús, i, en fi, dessacralitzaven la figura del poeta despullant-la de les màscares comunes de l'ofici." (pàg. 12).

El "Poema inacabat" són 1.080 versos escrits a Cadaqués entre mitjan setembre i mitjan octubre del 1961, i la segona part són 250 versos escrits a Barcelona a començament del 1962. La "Tornada", remarca Cornudella, suggereix les idees de retorn i represa i el sentit tècnic d'endreça final d'una composició en vers (pàg. 13). Coincideixo amb ell que el "Poema inacabat" --que he llegit un cop més-- és un gran poema.

Cornudella documenta a continuació, pàg. 14-18, els estira-i-arronses amb la censura a propòsit de Teoria dels cossos i, en concret, del "Poema inacabat". Creu que Ferrater devia conèixer el recurs que Edicions 62 va presentar contra la decisió de denegar-los-en la publicació, del qual reprodueix un extens fragment. Diu que potser va intervenir i tot en la redacció del recurs. Amb l'arbitrarietat habitual, la censura no va posar cap obstacle a la publicació de Les dones i els dies.

En la lectura de Ferrater que es conserva, va llegir el "Poema inacabat" íntegre, uns mesos abans de la publicació de Teoria dels cossos. Cornudella recalca el valor del comentari previ, en què Ferrater parla de la pròpia obra i explica la història que el poema no arriba a narrar.
--

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites