dijous, 5 de maig del 2022

Dins la memòria, Joan Manuel Pérez i Pinya

¬¬¬¬¬ 

He arribat content a casa d'haver participat aquest vespre a la taula rodona sobre Apadrina un poema, el projecte de l'Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat del Vallès, i he trobat al correu un missatge de Miquel Àngel Llauger en què avisava de la mort, avui dijous, de Joan Manuel Pérez i Pinya. Estava malalt, la mort ha estat sobtada. El seu nom havia sortit amb naturalitat a la taula rodona d'avui, per destacar la seva extraordinària bibliografia sobre Gabriel Ferrater. També hi havia hagut un elogi de la revista Veus baixes, pel seu número 0 monogràfic dedicat a Ferrater i pel nou monogràfic que li dedicaran enguany, que va impulsar amb molta empenta com a membre del consell de redacció. El web d'Apadrina un poema ja havia publicat el seu comentari sobre "Non tu corpus eras" (un dels poemes descartats de Menja't una cama), en què exposava amb agudesa les decisions preses per Ferrater com a autor.

Després d'uns dies a casa per covid, ahir al migdia vaig poder passar finalment per la llibreria Documenta de Barcelona, per comprar el seu darrer llibre de poemes, Fauna mutilada. No havia tingut el plaer de veure mai en persona en Joan Manuel: sols hi havia intercanviat missatges, m'havia aconseguit articles difícils de trobar, m'havia obsequiat per sorpresa amb primeres edicions en revista dels poemes de Ferrater, i un cop, acostumats a les videoconferències, hi havia parlat, a final de l'any passat, i havia gaudit de la seva afabilitat i ironia.

***

Al llarg de les hores la memòria va treballant. El primer contacte va ser arran d'un comentari seu al blog, a l'abril de 2010, quan va descobrir Un fres de móres negres i va constatar que feia servir la seva bibliografia i la destacava. Al cap d'un any li vaig dedicar l'apunt sobre un poema que li esqueia, "El lector", que fins a aquell moment estava en blanc i que havia encetat gràcies a les seves observacions. Després vaig poder ajudar a preparar el web del número 0 de Veus baixes, el monogràfic sobre Gabriel Ferrater, "una propensió compartida", com havia dit ell. El recordaré.

***

Publicat a l'Ara Balears el dia 7 de maig: "Una conversa de quaranta anys: en record de Joan Manuel Pérez i Pinya", de Miquel Àngel Llauger

***

El web de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana li dedica un conjunt de pàgines.


--

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites