divendres, 18 de març del 2022

Masdéu2022

¬¬¬¬¬

“Pròleg” de Masdéu, Fina, pàg. 11-20, a Ferrater, Gabriel. Da nuces pueris (Barcelona: Peu de Mosca, febrer de 2022, 100 pàg.)

L'apunt Masdéu2022, l'he escrit en dos dies consecutius i té dues parts. La primera deriva de la lectura, divendres a la tarda, del Da nuces pueris de l'editorial Peu de Mosca, i inclou algunes notes a propòsit del pròleg de la professora Fina Masdéu. La segona part consigna les impressions de la presentació del llibre, l'endemà al matí, a Riudoms, al Casal Riudomenc.

***

Aquesta tarda he tornat a llegir Da nuces pueris en l'edició de la nova editorial Peu de Mosca, que s'acaba de distribuir a les llibreries. El llibre fa molt de goig: materialment, fins i tot pel tacte i l'olor de tinta, i en els detalls tipogràfics i per totes les combinacions que desplega de les dues tintes, des dels títols i els versos dels poemes fins a la coberta i les il·lustracions. El tipus i cos de lletra, l'interlineat entre els versos són de molt bon llegir. M'han sorprès els dibuixos d'Alba Domingo, que acompanyen els poemes amb una intenció gens decorativa, amb punta, com si Domingo llegís també els poemes al costat nostre, aportant-hi la seva mirada.

El disseny que Quim Pallarès ha preparat dels primers llibres de Peu de Mosca fa que aquest Da nuces pueris, fins i tot, tingui un punt de llibre propi. I a la vegada, manté les decisions tipogràfiques de l'edició original, a les quals sabem que Gabriel Ferrater estava atent: l'ús de les versaletes als títols, en composició amb caixa centrada; el mateix nombre de versos a les pàgines que a l'original; gairebé la totalitat dels acaraments de poemes, tot superant la dificultat afegida de combinar-hi les il·lustracions de Domingo. Ferrater acara sovint els seus poemes i l'edició de Peu de Mosca ho respecta: amb el llibre obert, es complementen el que diu el poema de la pàgina esquerra i el que diu el de la dreta (per exemple, les dues pàgines que requereix un poema de la llargada d'"El mutilat" es presenten sempre juntes, de forma que el lector tingui el poema sencer al davant, o, fixant-nos en el sentit, "La mala missió" ens porta del record del nen cap al present mentre que el poema amb què s'acara, a la seva dreta, "Un pas insegur", ens porta del present cap al record del nen).

El pròleg de Fina Masdéu és eficient, escrit de manera àgil. Tot el que diu s'havia de dir i està ben sintetitzat i explicat: la trajectòria de Ferrater com a poeta, la pluralitat d'interessos intel·lectuals, la nota biogràfica, el sorgiment i les qualitats de la seva poesia, i en concret d'aquest primer llibre, Da nuces pueris. Masdéu té l'encert d'aprofitar unes quantes observacions il·luminadores de Josep Murgades, que deuran resultat una novetat per a gairebé tothom: una interpretació del títol Da nuces pueris, una possible al·lusió del títol Les dones i els dies. En conclusió: evitant d'allargar massa el pròleg, introdueix perfectament els lectors en el llibre, i crec que els pot persuadir d'anar, com ha fet ella, més enllà en el coneixement de la poesia i l'obra de Ferrater:

Quan llegeixes Ferrater, ja no el pots deixar de banda, sempre et serà a prop; perquè la seva obra traspua, encara, la intensitat --irònica, o dolorosa, o hedonista-- del moment en què va ser escrita. [pàg. 20] 

***

Aquest dissabte 19 de març, al Casal Riudomenc, he tingut la sort de poder assistir a la presentació d'aquesta nova edició del Da nuces pueris de Gabriel Ferrater, la primera presentació que feia la nova editorial Peu de Mosca. A mig matí, sala plena, un acte de format auster i de contingut rodó. Hi han intervingut un dels tres editors de Peu de Mosca, crec que David Torres; l'autora del pròleg, la professora Fina Masdéu (que és membre de l'Associació Gosar Poder de Reus), i la il·lustradora Alba Domingo.

Fina Masdéu ha exposat, de manera molt amena, intercalant-hi la projecció de fotos i diapositives, les idees del seu pròleg. Alba Domingo ha explicat --és ben difícil fer-ho-- el seu procés creatiu. S'ha fet entendre, fins i tot projectant el vídeo dels diferents estadis de treball fins a arribar a la il·lustració de "La confidència". S'ha explicat sense simplificar la descripció de les operacions que du a terme ni renunciar a apuntar la complexitat d'il·lustrar un llibre de poesia i traslladar al paper les seves intuïcions, que no es deixen reduir, és clar, a una mera paràfrasi narrativa i que cal adir a un text que ja conté imatges poderoses. Masdéu i Domingo han fascinat especialment el públic a partir del moment que han començat a dialogar sobre els poemes.

Dos rapsodes, un home i una dona --de qui em sap greu no haver anotat els noms--, han llegit amb sentit del ritme, sense histrionisme i amb veu clara, cinc poemes de Da nuces pueris: "Posseït", "La confidència", "Sobre la catarsi", "Temps enrere" i "Exeunt personae". "Posseït" és el primer poema de Gabriel Ferrater que va atreure tant Fina Masdéu com Alba Domingo --i si no estic confós, hi coincideix el poeta Jordi Cornudella, responsable de l'edició crítica de Les dones i els dies i comissari de l'Any Ferrater. Llevat de "Temps enrere", els poemes de Da nuces pueris llegits eren poemes que han estat il·lustrats per Domingo. La lectura de "Si puc", el poema seleccionat per al Dia Mundial de la Poesia 2022, ha tancat l'acte. 

Al final de la presentació, he pogut enraonar amb els dos editors presents, que m'ha presentat Fina Masdéu --els tres editors de Peu de Mosca són Eduard Arnal, Quim Pallarès i David Torres. He aprofitat per comprar l'altre llibre amb què s'estrena Peu de Mosca: Antologia sentimental de la música catalana, de Joan Magrané (amb pròleg de Raül Garrigasait) --la vocació de l'editorial és publicar assaig. 

Alba Domingo m'ha signat una dedicatòria del llibre, amb un dibuix del cap d'un llop com els que hi ha a la pàg. 29 del llibre, una inquietant il·lustració d'"In memoriam" que des d'ahir se m'ha quedat gravada a la retina i que em fa mirar el poema amb ulls nous. Les seves il·lustracions del llibre han estat nominades, el 2 de juny, als World Illustration Awards 2022, un premi prestigiós.

Una il·lustració inquietant d'Alba Domingo, del poema "In memoriam"

--

Apunt revisat el 2 de juny de 2022

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites