dilluns, 10 de maig del 2021

Martí2012

¬¬¬¬¬

Martí, Jordi. "Gabriel Ferrater i Jaime Gil de Biedma: els conxorxats", dins Veus baixes: Paper de versos i lletres, núm. 0, monogràfic I Studia digitalia in memoriam Gabriel Ferrater, maig de 2012, pàg. 135-140

Article breu, un resum molt correcte de la posició poètica de Gabriel Ferrater. 

Ferrater i Gil de Biedma es coneixen a la revista Laye, a principi dels anys cinquanta, i mantenen una relació literària fructífera els anys següents:

Tots dos varen parlar, anys més tard, d'aquesta relació [Ferrater, a l'entrevista de Baltasar Porcel, inclosa a Papers, cartes, paraules, pàg. 384-9]; tots dos varen evitar valorar la importància de l'altre a la seva pròpia obra, és a dir, qui va influir sobre qui, i ambdós la varen qualificar amb el terme ben curiós de conxorxa poètica. (pàg. 136)

Tots dos marquen distància respecte al simbolisme que els havia precedit, que consideren preciosista i encarcarat, i respecte al realisme social, grandiloqüent i proselitista. Basteixen una veu nova, conversacional, aparentment prosaica. Però Ferrater sorprèn el lector amb imatges inaudites i amb un sentit del poema complex, gens trivial, que obliga el lector a posar en joc la seva experiència per comprendre'l. Poeta i lector comparteixen afinitats, experiències, interessos comuns. El poeta narra moments de la seva experiència passada posant-hi distància i ironia, i evitant els excessos sentimentals. 

  • Biel Ferrer l'ha considerat "un dels articles més interessants (tots ho són) del número 0 de Veus baixes": "[...] breu i clar, explica la poètica de l'autor de Les dones i els dies, és a dir, la tècnica amb què fa els poemes".
  • Carlota Casas s'ha endinsat en la relació dels does poetes en un bon llibre, Gabriel Ferrater i Jaime Gil de Biedma, poetes de la consciència (Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2015, 295 pàg.) --no inclou l'article de Jordi Martí, que fora un precedent, dins la seva bibliografia.

--
Apunt revisat el 15 de maig de 2021

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites