diumenge, 24 de maig del 2015

Juste2014

¬¬¬¬¬

Juste, Enric. Gabriel Ferrater: Trabajos de seducción perdidos. Barcelona: Pickwick Films, 61:47. Documental emès per Ràdio Televisió Espanyola dins el seu programa Imprescindibles el 21 de març de 2014.

Un documental recomanable. Es tracta d'una reelaboració del Metrònom Ferrater, documental de l'any 2009 del mateix Enric Juste, concebut per al programa Imprescindibles, de la televisió pública espanyola, d'una hora de durada. S'hi aprofiten fragments de les entrevistes del Metrònom Ferrater, de pel·lícules, fotos i recursos gràfics, la música, amb dos al·licients:
  • L'afegit de noves entrevistes: Josep Maria Castellet, Javier Cércas, Jordi Cornudella, Pere Gimferrer, Juan Marsé, Núria Perpinyà, Valentí Puig i Esther Tusquets. En els casos, de Castellet, Cornudella i Perpinyà es tracta de noves entrevistes, ara en castellà.
    • La durada del documental, que és semblant a la del Metrònom Ferrater, va implicar suprimir entrevistes, a Xavier Amorós, Laureà Bonet, Narcís Comadira, Jaume Ferran, Beth Galí, Joaquim Horta, Yvonne Hortet, Sonia Mendlewicz, Enric Sullà.
  • L'aprofitament de fragments de les entrevistes del Metrònom Ferrater que no s'havien seleccionat en aquell documental, com en el cas de Carme Balcells, Josep Maria Castellet, Félix de Azúa, Amàlia Ferraté, Joan Solà i Mario Vargas Llosa, i potser d'altres.
    • Naturalment, aquest Gabriel Ferrater: Trabajos de seducción perdidos també insisteix més en la relació amb Jaime Gil de Biedma, amb més referències i més fragments documentals sobre Gil.
Veig ara que aquestes anotacions es corresponen amb la presentació del documental que fa Emili Manzano a la pàgina del programa Imprescindibles en què s'insereix el vídeo.

El documental també conté dues perles, la lectura de dos poemes, feta per Rosa Novell, que no apareixien al Metrònom Ferrater: "El mutilat", al minut 27, i "La mala missió", al final.

El guió d'Andreu Jaume és eficaç, com la veu en off de Rosa Novell.
  • Rosa Regàs va publicar, l'1 d'abril de 2014, una ressenya del documental. Les seves observacions són encertades, i apunten a una exigència superior, més alta que Enric Juste no s'havia proposat.
***

L'any 2022, per l'acte inaugural de l'Any Gabriel Ferrater, a Reus, Enric Juste ha recuperat materials d'arxiu de les entrevistes que va fer per preparar el documental. Organitzades en dues seccions, han ajudat a proporcionar una imatge complexa de Ferrater.


--
Apunt revisat el 23 de febrer de 2022

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Comparteix Un fres de móres negres

Creative Commons License
Un fres de móres negres es publica
sota una llicència Creative Commons 2.5

Add to Technorati Favorites