¬¬¬¬¬
Porras, Marina, "Sobre Gabriel Ferrater", pàg. 11-92, pròleg de Gabriel Ferrater, Donar nous als nens: Antologia, selecció de Marina Porras. Barcelona: Comanegra, 2022, 398 pàg.
Crec que l'Any Ferrater, ara com ara, ha situat per al públic general Gabriel Ferrater entre els clàssics de la nostra literatura, com un dels grans poetes de la segona meitat del segle XX. La poesia de Ferrater s'erigeix com una poesia sòlidament fonamentada en els grans poetes que el precedeixen i, a la vegada, com una poesia de ruptura, nova, que obre les portes cap a la literatura contemporània. Compto que l'Any Ferrater tindrà un segon efecte, al qual l'antologia de Marina Porras Donar nous als nens contribuirà d'una manera important: la reivindicació del pensament de Gabriel Ferrater. La inauguració de l'Any Ferrater a Reus ja es va orientar cap a l'èmfasi central en la seva poesia i la presentació exuberant dels testimonis del seu valor intel·lectual. Mentre els llibres que aplegaven els textos no poètics de Ferrater van estar descatalogats, impossibles de trobar a les llibreries, era difícil que el seu pensament fos gaire present. La fertilitat d'un llibre com el Curs de literatura catalana contemporània (2019), en què Jordi Cornudella va editar impecablement tots els testimonis de les conferències a la Universitat de Barcelona, fins aleshores dispersos entre diversos llibres introbables, s'ha notat fins i tot aquest començament d'any en les sessions del curs Gabriel Ferrater: l'excés de la intel·ligència, de l'Institut d'Humanitats de Barcelona: ha estat el llibre més citat, al costat de Les dones i els dies. L'antologia Donar nous als nens pot ser igualment fèrtil, té les condicions per acomplir la seva funció primordial de portar nous lectors cap al pensament de Ferrater.
Marina Porras escriu el pròleg pensant sobretot en els nous lectors de Gabriel Ferrater. Repassa la seva trajectòria vital i intel·lectual amb amenitat, narrant-la amb un to sostingut que cal recalcar. Aprofita molts textos del mateix Ferrater i testimonis dels qui el van conèixer. Contrapunta sovint, i amb sentit, la vida de Gabriel i el seu germà Joan. Fa emergir la figura del pare, Ricard Ferraté, en contrast amb els comentaris més aviat despectius dels seus fills. Posa en valor el llibre de Ramon Gomis El Gabriel Ferrater de Reus, sense el qual "no sabríem gairebé res dels primers trenta anys de Ferrater." (pàg. 92). Explica bé l'allunyament progressiu de Reus. Posa en context, amb equanimitat, sense idealitzar-la, el paper de la revista Laye. Deixa clar que Gabriel Ferrater i el seu germà Joan eren catalans, no hi renunciaven, dins del grup de nois de Laye, que eren fills dels vencedors de la guerra civil, d'ambient molt espanyolitzat, intel·ligents, simpàtics i lliures en una Barcelona grisa i reprimida. Constata l'evolució de la prosa de Ferrater, d'uns primers textos quasi enrevessats i amb tics d'època a la prosa neta dels seus últims anys. Porras el va dibuixant, detall a detall, com un bevedor social, com algú que bevia per estar amb la gent i ser el més agut en la conversa. El pròleg té un gran al·licient també per als qui estem més familiaritzats amb la biografia de Ferrater, per la consistència del retrat i pels nombrosos detalls que afloren a cada pàgina, poc coneguts o recordats. El Gabriel Ferrater del pròleg de Marina Porras és complex, matisat, té llum i ombra.
No m'ocuparé en aquest apunt del contingut de l'antologia. Donar nous als nens mereix un apunt propi i figurar, a la columna esquerra d'aquest blog, entre els llibres de Gabriel Ferrater. Conec tots els textos que inclou i ara els tornaré a llegir, per plaer i també per veure quin efecte fan plegats, seguint l'ordre en què han estat disposats per Marina Porras. Com que compto que el llibre es vendrà bé i serà una eina de consulta habitual, el buidaré a l'índex general de noms dels llibres de Ferrater.
***
Al cap de pocs dies de l'aparició del llibre, Roger Escapa va entrevistar Marina Porras (20:27) dins de l'espai de literatura del programa El suplement de Catalunya Ràdio.
Marina Porras ha anat fent presentacions de llibres i atenent els mitjans, sobretot arran del 20 de maig, dia del centenari del naixement de Gabriel Ferrater:
- Entrevistada per Albert Solé a Cugat Mèdia, el mateix 20 de maig
- Entrevistada per Xavier Graset (19.14), dins el programa Més 324 del canal 324, per acabar el 20 de maig
- Presentació, amb Àlex Susanna, a l'Associació Gabriel Ferrater de Sant Cugat (88:51) --una aportació brillant
- Presentació, amb Miquel Bonet i David Figueres, al Centre de Lectura de Reus (61:05)
- Entrevistada per Eva Vàzquez, a El Punt -- Avui, el 5 de juliol
--
Apunt revisat el 5 de juliol de 2022
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada