¬¬¬¬¬
Amat, Jordi. "El Reus que va fer a Gabriel Ferrater", conferència organitzada per la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Reus, al Centre de Lectura, 14 de desembre de 2021
M'agrada la gent que s'apassiona amb el que fa. Jordi Amat va apuntar en aquesta conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Reus algunes idees de la biografia sobre Gabriel Ferrater en què està treballant, per encàrrec d'Edicions 62. Com s'explica que sorgeixi una persona d'una intel·ligència tan descomunal com Ferrater a Reus? Per entendre-ho, per poder escriure la biografia de Ferrater, Amat s'ha endinsat en la història industrial i comercial de Reus, i intueixo, pel que va dir, que ha comprès molts fets que es coneixien massa poc ---Reus és una anècdota, per exemple, a Industrials i polítics del segle XIX, el llibre de Jaume Vicens. Tenia tot el sentit que l'acte fos organitzat precisament per la Cambra de Comerç, en commemoració del 135è aniversari, i que tingués lloc al Centre de Lectura. L'obertura institucional de l'acte va ser doble: hi van intervenir Lluís Miquel Pérez, president del Centre, i Jordi Just, president de la Cambra. No va ser ben bé una conferència, sinó un diàleg amb Jordi Amat, conduït pel periodista Quico Domènech, director de NW Revista de Reus. Després d'una breu presentació professional, Domènech va anar plantejant preguntes prou afinades, i va deixar que Amat s'estengués força en les respostes. L'acte es va tancar amb algunes preguntes i aportacions del públic, una cinquantena de persones.
Jordi Amat va destacar, a propòsit de les conferències aplegades amb el títol Curs de literatura catalana contemporània, les observacions de Ferrater sobre la manca d'una literatura burgesa a Catalunya. Reus era la segona ciutat catalana en activitat econòmica i en població en el segle XIX. Va donar origen a una burgesia sobretot comercial: "ell era un fill perfecte d'aquesta burgesia". I a diferència de la negligència habitual de la burgesia catalana, la família Ferraté sí que es preocupava per l'educació dels fills --Amat seguia la idea del mateix Ferrater, en una de les conferències del Curs, que la burgesia catalana no educa els seus fills. Els Ferraté tenien una casa d'estil burgès, vivien com una família liberal, llegien, el pare dirigia el diari Reus. Un amic de la família, metge, volia fundar una escola nova, amb aire i sol, tota una alternativa a l'educació religiosa imperant, que el pare de Gabriel Ferrater detestava --un projecte que l'Ajuntament republicà de 1931 va acabar no aprovant. Reus té institucions úniques com el Centre de Lectura o l'Institut Pere Mata, que acrediten la seva puixança burgesa. (Al costat de la casa dels Ferraté hi havia la Llibreria Internacional.)
El títol de la conferència (amb preposició per desfer tota ambigüitat) tenia punta, doncs. Va resultar interessantíssima, tot i que Amat solament va poder esbossar la singularitat de la burgesia reusenca i com s'hi inscriu la família Ferraté. Espero amb candeletes l'any que ve, pel centenari de Gabriel Ferrater, la seva biografia de Gabriel Ferrater.
El vídeo de l'acte ja està disponible:
--
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada