Besa, Josep. "Dos imágenes del laberinto: Borges y Gabriel Ferrater". Signa: Revista de la Asociación Española de Semiótica, 1997, núm. 6.
Besa compara "El laberinto", un curiós i memorable text de Borges publicat a Atlas (1984), i "Teseu". De les set pàgines pròpiament d'article --deixo de banda la bibliografia, les notes i els textos, donats en apèndix--, n'hi ha cinc que no m'interessen, el substrat teòric i l'anàlisi del text borgià, ja que la comparació no porta enlloc.
En canvi, l'anàlisi de "Teseu" té detalls dignes de tenir en compte. Besa hi recalca que és el poema que clou Les dones i els dies, que s'adreça a un tu que pot ser l'autor i a la vegada el lector. Seguint Macià i Perpinyà (1986: pàg. 168) i Perpinyà (1991: pàg. 87), interpreta que el narrador ha anat resseguint amb fatiga els camins de la memòria amb l'objectiu de vèncer l'oblit i s'ha representat o figurat en els poemes. Besa crida l'atenció aleshores que el primer poema del llibre és "In memoriam" i que una de les primeres coses que s'hi expliquen és el descobriment de la poesia. És com una incursió en el laberint de la memòria del narrador.
Hi ha dues versions del mite de Teseu: que Ariadna li dóna un cabdell o que li dóna una corona lluminosa, que l'ajuda a trobar el seu camí en la foscor del laberint --en aquest sentit, el "fil daurat", aglutinant totes dues versions, seria una troballa magistral de Ferrater.
Besa veu en "els tapissos on t'has figurat" una al·lusió a The Figure in the Carpet, de Henry James, "inteligentísima reflexión sobre la búsqueda del significado oculto de los textos y sobre la relación entre obra e interpretación" --jo hi veia una al·lusió al tapís de Penèlope.
Finalment, el vers "t'esperen les dones" té també una simetria amb el títol del llibre --com tothom havia vist.
--
4 comentaris:
No es tracta de Jordi Besa, sinó de JOSEP Besa!
Que "la comparació [entre "El laberinto" i "Teseu"] no porta enlloc"? Quina visió més parcial! Sense anar més lluny, la comparació és la base d'un article d'Oller (a "Accions i intencions") que esmentes ara no sé on i que aquest sí que deu portar a algun lloc però que servidor no sap quin és perquè Oller, simplement, no s'entén: aquesta senyora sempre juga amb les paraules...
"Besa compara "El laberinto", un curiós i memorable text de Borges publicat a Atlas (1984), i "Teseu". De les set pàgines pròpiament d'article --deixo de banda la bibliografia, les notes i els textos, donats en apèndix--, n'hi ha cinc que no m'interessen, el substrat teòric i l'anàlisi del text borgià, ja que la comparació no porta enlloc". Les coses s'han de demostrar, noi! Es nota tant, que has estudiat a la UAB, plena d'historicisme tronat i anacrònic!
Estic completament d’acord amb tots els Anònims! Blanes, m’agrada el teu bloc, però penso que t’aniria bé posar-te al dia en teoria de la literatura.
Publica un comentari a l'entrada